Idis Turato: Arhitektura grada – arhitektura zajedništva

Objavljeno: 21. 11. 2011 u 19:37h

U Kulturnom centru Banski dvor, 24. 11. sa početkom u 19 časova, imaćete priliku da slušate predavanje poznatog hrvatskog arhitekte Idisa Turata.

Centar Zagrad u Rijeci

Predavanje se održava u okviru manifestacije “dAni”,a povodom obilježavanja petnaest godina postojanja Arhitektonsko – građevinskog fakulteta u Banjaluci.

Idis Turato rođen je 1965. godine u Rijeci. Diplomirao je 1991. godine na Arhitektonskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2000. godine magistrirao je na istom fakultetu na postdiplomskom studiju graditeljskog naslijeđa. Profesor je na GAF-u Split.

Godine 1992. sa Sašom Randićem otvara zajednički arhitektonski biro “Randić-Turato” u Rijeci. Prikaz radova i konteksta u kojem su nastali objavljen je 2000. godine u monografiji Randić-Turato arhitektura tranzicije. Knjigu je izdala izdavačka kuća Arhitekst, a tekstove su pisali Keneth Frampton, Darko Glavan, Vedran Mimica, Saša Randić i Idis Turato.

Sa Sašom Randićem je 2006. godine predstavljao Hrvatsku na 10. arhitektonskom bijenalu u Veneciji, a 2010. sa još 15 Hrvatskih arhitekata predstavio se na Venecianskom bijenalu sa projektom plovećeg paviljona “teglenica”.

Radovi su mu objavljeni u nizu domaćih te stranih knjiga, revija i stručnih časopisa: Čovjek i Prostor, Oris, Domus, Area, Abitare (Italija), Casabella, Architectural Review (GB), GA document (Japan), 10A (Nizozemska), Domes (Grčka), Arquitecturaviva (Španija), Proektinternational (Rusija). Autor je više stručnih članaka i kritika objavljenih u časopisima Oris i Čovjek i Prostor, Prostor, Novi list, Jutarnji list, Vjesnik. Sa Sašom Randićem jedan je od autora knjige “Moderna arhitektura Rijeke i Sušaka”, izdavača Moderne galerije u Rijeci. Izdavačka kuća Actar (Barcelona) izdala je 2011. godine knjigu “Peripheral moment” koja prikazuje između ostaloga i njegov rad u periodu od 2000. god do 2010. god. U sklopu Venecianskog bijenala i prezentacije Hrvatskog paviljona izdao je sa Sašom Randićem knjigu “In between the systems”.

Projektovao je mnogo objekata, a samo neki od najvažniih su: Osnovna škola “Fran Krsto Frankopan” u Krku, Lapidarij u Novigradu, Centar Zagrad u Rijeci, Dvorana Ivana Pavla II, Vrtić “Katarina Frankopan” u Krku, škola i vrtić Veli Vrh u Puli.
Radovi Idisa Turata osvojili su brojne nagrade, a takođe su nominovani za nagradu Mies Van der Rohe, 40 najboljih realizacija u Evropi za OŠ “Fran Krsto Frankopan”, Krk 2007. godine i za vrtić “Katarina Frankopan” Krk 2011. godine.

Zanimljivo je da je sa prijateljima osnovao Klub Ljubitelja Buke koji pored Idisa čine: Saša Randić, Goran Lisica Fox, Damir Martinović Mrle i Ivan Šarar. U objektu napuštene Fabrike papira u Rijeci, stvorili su festivalski prostor pod nazivom Hartera.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/idis-turato-arhitektura-grada-arhitektura-zajednistva/||claudebot