Promocija časopisa “Putevi”

Objavljeno: 19. 11. 2011 u 19:35h

Promocija časopisa za književnost, kulturu i umjetnost, održaće se 22. 11. u 19 časova u holu Narodne i univerzitetske biblioteke RS, a gost večeri je Jadranka Stojaković.

Ovaj časopis iza sebe ima tradiciju dugu preko pedeset godina. U kulturnom životu Banjaluke i Krajine, ali i u širem kontekstu nekadašnje cijelokupne jugoslovenske kulture odigrao je veoma značajnu ulogu, afirmišući ne samo književnost već i likovnu i pozorišnu umjetnost sa ovih prostora, ali i kritiku i esejistiku.
”Putevi” su kroz svoju višegodišnju prisutnost oko sebe okupljali i iznjedrili više generacija pisaca, kritičara, likovnih umjetnika i prevodilaca.

Časopis je u Banjaluci izlazio od 1960. do 2000. godine. Obnovljen je nakon pauze od sedam godina.

Ono što novi ”Putevi” imaju za cilj je ukupnost svih dosadašnjih kvaliteta i istrajnosti, kojima se žele pridodati i moderan dizajn, aktuelni tekstovi koji se bave dešavanjima u kulturi kod nas i u svijetu, zanimljivi intervjui sa ljudima iz različitih oblasti umjetnosti, dobri esejistički, prozni i poetski radovi…

Ideju da svojoj čitalačkoj publici ponude upravo ovakve, osavremenjene ”Puteve” , redakciju časopisa podržalo je mikrokreditno društvo ”Mikrofin” u okviru svoga programa ”Novi kulturni ritual” koji se, kroz ulaganje u kulturu, bavi razvojem kulturne scene.

Ukratko o sadržaju novog broja:

U prvom dijelu časopisa pod nazivom Aktuelnosti sadržan je presjek važnijih kulturnih dešavanja u posljednjih par mjeseci jer časopis izlazi četiri puta godišnje.

Intervjui su tu da dopune Aktuelnosti i takođe se referišu na događaje iz kulture i ličnosti koje su ih obilježile. Tako su u ovom broju intervjui sa poznatim svjetskim dizajnerom Karimom Rašidom koji je bio učesnik Mediafesta održanog u Banjaluci, dobitnicom NIN-ove nagrade Gordanom Ćirjanić, dobitnicima nagrade ”Zvono” Sandrom Dukić i Borisom Glamočaninom, te našom poznatom kantautorkom Jadrankom Stojaković. Osim eseja, kritike, poezije i proze koji su i do sada bili okosnicom časopisa, novina su i rubrike Nove knjige, te Zapisi čiji je autor u ovom broju filozof i estetičar Dušan Pajin i rubrika Autori govore, koja sadrži govor Karlosa Fuentesa, prilikom dodjele Nobelove nagrade.

Novi broj časopisa možete kupiti na kioscima u svim gradovima Republike Srpske, kao i u većim gradovima u Federaciji BiH.

 

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/promocija-casopisa-putevi/||claudebot