Izložba Nenada Maleševića u produkciji MSU RS u Subotici

Objavljeno: 6. 10. 2016 u 13:45h

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak 06. oktobra u 19 časova u Savremenoj galeriji Subotica, predstaviće izložbu fotografija Nenada Maleševića „Dokumenti / Uvod u studiju prestajanja“.

Izložba Nenada Maleševića koja je realizovana u produkciji MSURS, u ovoj instituciji je predstavljena tokom novembra 2014. godine, a u 2015. godini prikazana je u Centru za savremenu fotografiju – Galeriji Photon u Ljubljani i Galeriji Artget – Kulturnog centra Beograda.

Izložba obuhvata nekoliko ciklusa (Doba obnove, Za Geteov pogled, Donau, Die Pflanzen) kojima se umjetnik bavio u periodu od 2004-2014. godine i svojevrstan su vizuelni dnevnik umjetnika.

Kustos izložbe i autorka teksta u katalogu Lana Pilipović viši kustos MSU RS navodi:

„Maleševiću je na fotografiji bitna filmičnost prizora, a ne relacija sa istinom, pa izabrani kadrovi često kao da ne pripadaju stvarnosti ili su prostori u kojima se može zamisliti odvijanje radnje nekog filma. Tačnije, riječ je o poetičnoj naraciji onog što se mijenja i što ne prestaje da se mijenja, o svjedočenju nadohvat neuhvatljivog.“

Izložba „Dokumenti / Uvod u studiju prestajanja“ se realizuje u okviru sporazuma o saradnji između gradova partnera Banjaluke i Subotice. Saradnja ova dva grada traje već dvije godine, a nedavna posjeta delegacije Subotice Gradskoj upravi Banjaluke i Muzeju savremene umjetnosti RS rezultirala je izložbom Nenada Maleševića kao jednom od prvih koraka uspostavljanja jače i bogatije kulturne saradnje između ova dva grada.

Nenad Malešević je rođen u Sarajevu 1981. godine. Diplomirao je na Odsjeku grafike Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 2004. godine. Magistrirao na Grupi za teoriju umetnosti i medija Interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu 2008. godine. Suosnivač i član Centra za vizuelne komunikacije Protok(2005-2008). Autor je brojnih tekstova iz teorije umjetnosti i teorije medija. Učestvovao je na filmskim festivalima sa kratkim filmovima (prema pričama Danila Harmsa): Predavanje (Love Video Art Sellection-Tbilisi/GEO, Romainville/FRA, London/GB); Maslac(Kratkofil-Banjaluka, Namatre.ba festival-Trebinje) i Nametljivost (Namatre.ba festival-Trebinje).

Izlagao je grupno i samostalno u Banjaluci, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Skopju, Cetinju, Novom Sadu, Konjicu(D-0 ARK UNDERGROUND).

Banjaluka.com

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Praksa za novinare

Međunarodno priznati IT kursevi