Od 1. jula humanitarni broj 1457 za pomoć djeci sa autizmom

Objavljeno: 18. 6. 2016 u 17:57h

Centar za edukaciju “Tvoja riječ” Banjaluka od 1. jula pokrenuće humanitarni broj 1457 s ciljem realizacije programa za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete”, jer broj djece sa autizmom u Republici Srpskoj iz godine u godinu raste, rekla je Srni predsjednik Skupštine i Upravnog odbora Centra Olivera Ratković.

Ona je dodala da iskustva Udruženja pokazuju da broj djece sa autizmom, u posljednje četiri godine raste, iako ne postoje zvanični podaci i ne zna se uzrok.

Prema njenim riječima, podjednako je bitan rad i sa djecom i sa roditeljima, a u ovom problemu kroz rad se može napraviti pomak i pomoći djetetu ukoliko se sa radom počne što ranije.

Ratkovićeva je naglasila da je najvažnije da se djeca sa autizmom što ranije uključe u program rane intervencije, već u dobi od godinu i po dana, jer su rezultati rada sa njima onda mnogo veći i napredak je vidljiviji.

“Kod nas se roditelji, uglavnom, javljaju kada djete treba da krene u školu i to je prvi alarm da kod njega postoji problem i da nešto treba raditi, a tada imamo jako malo prostora za taj rad”, pojasnila je Ratkovićeva.

Ona je ponovila da je za djecu sa autizmom najvažnije vrijeme, te da je za sve što nije urađeno danas, sutra već kasno.

“Upravo zato želimo da se bavimo ranom intervencijom, da kažemo da imamo problem koji se može uočiti već sa godinu i po dana, a period sa dvije i po do tri godine je najbolji za rad”, pojasnila je Ratkovićeva.

Ona je naglasila da se djeci sa autizmom pristupa individualno, jer je svaki problem različit.

Ratkovićeva je navela da će od količine prikupljenih sredstava u humanitranoj akciji zavisiti to sa koliko djece će moći raditi i koliko će se moći prikupiti stručnog kadra koji je u Srpskoj veoma deficitaran, a samim tim i skup.

Ona je dodala da će Udruženje od 1. jula nastaviti program “Školarac” za djecu kojima je zbog poteškoća u razvoju odgođen polazak u školu za godinu dana, te program “Mama, tata i ja krećemo u školu”.

Ratkovićeva je pojasnila da bi problem kod djece prvo trebalo da prepozna pedijatar, te je neophodna njihova edukacija, ali i vaspitača i roditelja.

“Roditelji, nažalost, i kada vide problem, ne žele da ga prihvate, a kada se suoče s njim treba im vremena da ga prihvate, jer je to za njih veoma bolno”, dodala je Ratkovićeva.

Ona je pojasnila da se kod djece sa autizmom može primijetiti da njihovo ponašanje odstupa od vršnjačkog, da ne reaguju kada ih neko zove, da je odsutno, da mu je slaba motorika, da se igra sa neuobičajenim igračkama, te da se veže za stvari koje nisu prigodne njegovoj dobi.

“Češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica, razlog se ne zna, ali i sada u Udruženju imamo 23 dječaka i četiri djevojčice”, navela je Ratkovićeva.

Ona je poručila da se nada da će značaj ovog humanitarnog broja biti prepoznat, kao i rad Udruženja koje se već pet godina bavi ovom problematikom sa uvijek novim projektima i idejama, sa kadrom koji se edukuje i širi saradnju u regionu.

zvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/drustveni-dogadaji/od-1-jula-humanitarni-broj-1457-za-pomoc-djeci-sa-autizmom/||claudebot