Zimsko prelo u Gornjoj Piskavici čuva običaje od zaborava

Objavljeno: 20. 2. 2016 u 10:47h

Poštovaoci narodne igre, pjesme, tradicije i običaja, ali i ljubitelji vrsnih gastronomskih specijaliteta u subotu će imati priliku da uživaju na 12. “Zimskom prelu” koje će biti održano u Gornjoj Piskavici u dvorištu OŠ “Sveti Ćirilo i Metodije”.

Organizatori “Zimskog prela” žele da okupe što više mještana Gornje Piskavice i okolnih sela, ali i turista kako bi promovisali vrijednosti života na selu. Gradonačelnik Slobodan Gavranović zvanično će u 19 časova otvoriti manifestaciju.

Takmičenje u skoro zaboravljenim sportskim disciplinama, poput bacanja kamena s ramena, trčanja na 50 metara, skoka udalj, počeće u 15 časova.

Ova turističko-kulturno-sportska manifestacija već 12 godina demonstrira scenski prikaz običaja “prelo”, obogaćen prigodnim kulturno-umjetničkim programom. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gornja Piskavica Borimir Šešić rekao je da će se na sceni predstaviti šest pjevačkih grupa, ali da je kao i svake godine nezaobilazno učešće Kulturno-umjetničkog društva “Piskavica”.

– KUD “Piskavica” je naš domaćin na sceni, a igra i pjesma je nezamisliva bez njih. Posjetioce će uveseljavati i pjevačka grupa “Sinovi Manjače”. Biće proglašeni pobjednici u sportskim igrama, kao i najbolji domaćin, voćar i ratar – rekao je Šešić.

Istakao je da će, pored dobrog programa, posjetioce dodatno  zagrijati i besplatno pivo, te kuvano vino i rakija.

– Domaćice će dijeliti tople uštipke, pasulj i kukuruzu, kao i brojne domaće suvomesnate proizvode. Prvi put nam dolazi i Udruženje žena “Verićanke”, koje će predstaviti svoje specijalitete. Degustacija na svim štandovima će biti besplatna, osim jednog komercijalnog štanda koji smo dodijelili jednom od naših najvećih donatora – rekao je Šešić.

Posebnu zahvalnost odao je preduzećima “Elektrokrajina”, “Elnos”, “Elektroobnova”, mesnici “Kod Laze”, te “Nešo spidu”, “Elimu” i “Niskogradnji” iz Laktaša.

– Jedna međunarodna organizacija će nam pomoći da za iduće “Zimsko prelo” napravimo odgovarajući objekat sa binom. Cilj nam je da sačuvamo našu tradiciju od zaborava, pa ćemo dati sve od sebe da ovu manifestaciju izdignemo na što viši nivo, jer je jedna od najstarijih i najljepših seoskih manifestacija – kazao je Šešić.

Organizatori 12. “Zimskog prela” su Turistička organizacija grada i mjesna zajednica Gornja Piskavica, uz saradnju Centra za razvoj i unapređenje sela i Gradske razvojne agencije.

Tradicija

Prela su jedan od običaja međusobnog pomaganja na selu, a sazivaju se u različito doba godine i dana.

– Obično je to u jesen i zimu, kada su dani kraći, a noći duže i kada ima manje posla u polju. Na prelo se prvenstveno išlo da bi se družili i upoznavali mladi koji su ašikovali uz rad, pjesmu i veselje – kažu domaćini “Zimskog prela”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/drustveni-dogadaji/zimsko-prelo-u-gornjoj-piskavici-cuva-obicaje-od-zaborava/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot