Sanacija krova Kulturnog centra Banski dvor na proljeće

Objavljeno: 2. 12. 2015 u 19:04h

Sanacija krova Banskog dvora Kulturnog centra, koji prokišnjava, trebalo bi da počne na proljeće, potvrdio je za “Glas Srpske” direktor te javne ustanove Milorad Petrić.

Nacrtom budžeta za narednu godinu gradski oci predvidjeli su za rekonstrukciju krova 700.000 KM. Pored ovoga, zgrada javne ustanove vapi i za obnovom fasade i stolarije.

Kako je Petrić rekao, iz dana u dan vidljivo je rapidno propadanje Banskog dvora zbog čega je dio zgrade neupotrebljiv, a radnici svakodnevno krpe šupljine na krovu.

“Situacija bi trebalo da se promijeni jer nakon popravke krova mi ćemo o svom trošku sanirati devastirane  prostorije. Čak smo jedan dio materijala već nabavili” naglasio je Petrić i dodao da bi u tim prostorijama trebalo da bude smješten muzičko-izložbeni salon.

“U njemu će svoje mjesto naći, kroz stalne izložbene  postavke, djela koja su umjetnici poklonili Banjaluci, a to  do sada se nije bilo moguće” naveo je Petrić.

Dodao je da 700.000 KM nije dovoljno za kompletnu sanaciju Banskog dvora, te da je stručna komisija prije tri godine procijenila da je za sanaciju krova, fasade i stolarije potrebno oko 2,7 miliona KM.

“Ipak, to je dobar početak jer kada se napravi stabilan krov, zaustaviće se dalje propadanje unutrašnjosti. Imaćemo mogućnosti da polako renoviramo oštećene prostorije raspoloživim novcem u našem budžetu, ali i da apliciramo za sredstva kroz donacije ili projekte” naveo je Petrić.

U Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja su rekli da je u toku usvajanje budžeta grada i programa zajedničke komunalne potrošnje za iduću godinu.

“Nakon toga pokreće se proces javne nabavke i ako sve bude išlo bez poteškoća i ukoliko ne bude žalbi na izbor firme koja će biti zadužena za taj projekat, radovi bi mogli početi u aprilu” rekli su u odjeljenju.

Građani smatraju da zgradu Banskog dvora treba očuvati.

“Pored tvrđave Kastel, to je sigurno jedan od najprepoznatljivijih objekata u gradu. Vremena su teška i sigurno je potrebno novca i za druge potrebe grada kao što su novi vrtići, bolji putevi i slično, ali ne treba zaboraviti ni zgradu koja je domaćin velikog broja koncerata, izložbi, naučnih skupova i drugih manifestacija” rekla je Slađana Samardžija.

Istorijat

Na Mitrovdan 1932. godine svečano je otvoren Banski dvor, a za njegovu izgradnju zaslužan je prvi ban Vrbaske banovine Svetislav Tisa Milosavljević.

Banjaluka je u tom periodu dobila mnoge reprezentativne objekte, koji su i danas njen ponos.

Do 1. decembra 1931. godine izgrađena je Banska palata, današnja zgrada Gradske uprave. Godine 1930. osnovani su Pozorište i Muzej Vrbaske banovine, koji su četiri godine kasnije dobili zgradu sadašnjeg Narodnog pozorišta RS.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/drustveni-dogadaji/sanacija-krova-kulturnog-centra-banski-dvor-na-proljece/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])