Javni čas ”pet do dvanaest” u tri grada BiH

Objavljeno: 30. 11. 2015 u 19:59h

Katedre za epidemiologiju medicinskih fakulteta/univerziteta u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru će simbolično, 1. decembra, 2015. u 11:55 otvoriti javni čas pod nazivom “Pet do dvanaest” za studente i sve zainteresovane građane i tako obilježiti 1. decembar, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Skupove organizuju partneri u implementaciji projekta HIV (dalje Projekat): UNDP, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Institut za javno zdravstvo RS i 9 specijalizovanih nevladinih organizacija.

Bosna i Hercegovina spada u zemlje sa najnižom stopom oboljelih od HIV/ AIDS-a zahvaljujući, između ostalog, i rezultatima postignutim u okviru Projekta koji se realizovao uz podršku Globalnog Fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Tokom realizacije Projekta partneri su usmjerili aktivnosti na kreiranje održivog okruženja za HIV liječenje, prevenciju i njegu u Bosni i Hercegovini.

U periodu 2006. do 2015. godine ukupno je u okviru Projekta obnovljeno, opremljeno i u funkciju stavljeno 22 centra za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje (DPST), gdje je testirano 64 503 ljudi, zatim je podržano 5 infektivnih klinika, 16 centara za detoksikaciju i pružanje zamjenske terapije te 11 drop in centara. Nadalje, u progam podrške uključeno je 1225 korisnika droga. Kao krajnji rezultat projekta Vijeće ministara usvaja Strategije za odgovor na HIV/AIDS u BiH 2011- 2016”. Svakako najveći uspjeh projekta je ostvarena pozicija naše zemlje na začelju ljestvice po broju oboljelih.

Stoga partnerske organizacije i institucije- nosioci Projekta s pravom poručuju “Ostvarili smo uspjeh održimo ga” čime se želi naglasiti važnost nastavka borbe protiv AIDS-a unutar relevantnih institucija na državnom, entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou. Institucije trebaju prepoznati važnost aktivnosti prevencije i borbe protiv HIV/AIDS-a, prije svega u budžetskim politikama, ali i kasnije u konkretnim aktivnostima i obezbjediti neophodan nastavak implementacije aktivnosti usmjerenih na borbu protiv AIDS-a u Bosni i Hercegovini. Za ovaj takoreći prelazni period CCM je pripremio „Plan zagovaranja“ prevencije HIV/SPI kao i dijagnostiku i terapiju AIDS-a u Bosni i Hercegovini.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/drustveni-dogadaji/javni-cas-pet-do-dvanaest-u-tri-grada-bih/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot