Donatorsko veče za djecu s rijetkim bolestima 23.decembra

Objavljeno: 29. 11. 2015 u 13:23h

Pojedina djeca u Republici Srpskoj boluju od trideset do sad registrovanih dijagnoza koje se kvaflifikuju kao vrlo rijetke bolesti.

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u Banjaluci će, 23. decembra, biti održano šesto donatorsko veče čiji je prihod namijenjen djeci s rijetkim genetskim oboljenjima.

Već šest godina cilj kampanje “S ljubavlju hrabrim srcima” je da široj javnosti ukaže na probleme najmlađih. Ovaj put podrška ide djeci oboljeloj od rijetkih bolesti i njihovim porodicama.

Iz Saveza za rijetke bolesti u RS pojašnjavaju da su neke od rijetkih dijagnoza od kojih boluju pojedina djeca, uzrasta od šest mjeseci do osamnaest godina, cistična fibroza, kongenitalni nefrotski sindom, tuberozna skleroza, Di Džordžov sindrom, Sanfilipo sindrom tip A, bulozna epidermoliza,Glutarna acidurija tip 1,Retov sindrom, Palezeus Mercbaherova bolest, bolest javorovog sirupa, glikogenoza, te teži i lakši oblici hemofilije.

Dvije trećine rijetkih bolesti ispoljava se odmah po rođenju ili u ranoj dječijoj dobi, zahvatajući 4-5 posto novorođenčadi i dojenčadi.

Rijetke bolesti karakteriše brz napredak bolesti i vrlo često rano umiranje (30 posto umire u uzrastu do pet godina života i dodatno 12 posto u uzrastu do petnaeste godine života).

Velika većina rijetkih bolesti posljedica su poremećaja u genomu, s još nerazjašnjenim i nepoznatim uzrokom kod najvećeg dijela oboljenja, što znači da ih je nemoguće spriječiti i predvidjeti.

Oboljevanje od rijetkih i vrlo rijetkih bolesti prati nemogućnost ili kasno postavljanje dijagnoze što može da dovede do trajnih oštećenja i posljedica po zdravlje, kako pacijenta, tako i njegove porodice.

Liječenje podrazumijeva česte i stalne kontrole i boravke u bolnici, brojne operativne zahvate, terapiju skupim lijekovima i medicinskim sredstvima, te posebne uslove života za pacijente.

Prema definiciji Evropske organizacije za rijetke bolesti („European organization for rare diseases“ – EURORDIS), rijetkim bolestima se smatraju bolesti koje se susreću kod ne više od pet osoba na 10.000 pripadnika opšte populacije(ne više od jednog oboljelog na 2.000 pripadnika opšte populacije).

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/drustveni-dogadaji/donatorsko-vece-za-djecu-s-rijetkim-bolestima-23-decembra/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot