Međunarodni dan sestrinstva u Banjaluci

Objavljeno: 11. 5. 2015 u 20:20h

Svakog 12.maja širom svijeta, medicinske sestre i tehničari obilježavaju Međunarodni dan sestrinstva i njeguju uspomenu na Florence Nightingale, humanu osobu koja je osnovala mederno sestrinstvo kao priznatu profesiju. Poznato je da je posao medicinskih sestara ozbiljan i odgovoran, ali isto tako i nezahvalan. Njihova topla riječ, pažnja i zdravstvena njega vrlo važan su dio liječenja i ozdravljenja svakog bolesnika.

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i ove godine obilježiće ovaj 12. maj sa osnovnim ciljem kako bi poslodavcima i vlastima ponovo ukazali na posebnost i izuzetnu važnost ove  profesije i potrebu da se u skladu sa evropskim standardima, daleko bolje formalno zaštite profesionalna, socijalna i ekonomska prava, kao i dostojanstvo rada ovih zdravstvenih radnika.

Nažalost medicinske sestre i tehničari u Republici Srpskoj i ovaj 12.maj dočekuju bez najavljenog novog Zakona o sestrinstvu RS i Komore medicinskih sestara i tehničara RS, kao i bez novog strukovnog kolektivnog ugovora i konačnog formalnog priznavanja profesionalnog statusa visoko obrazovanim medicinskim sestrama.

Centralni skup povodom ovogodišnjeg obilježavanja dana sestrinstva održaće se dana 12.maja 2015. godine sa početkom  u 13 časova u Amfiteatru Univerzitetske bolnice Kliničkog Centra u Banjaluci. Na navedeni skup pozvani su predstavnici nadležnih ministarstava Vlade Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja RS, strukovnih udruženja medicinskih sestara i udruženja pacijenta.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/drustveni-dogadaji/medunarodni-dan-sestrinstva-u-banjaluci/||claudebot