Skupština grada 3. aprila o novom grbu Banjaluke

Objavljeno: 28. 3. 2015 u 10:27h

Trideseta sjednica Skupštine grada Banjaluka, koja je odgođena prije nekoliko dana, biće održana u petak, 3. aprila, odlučeno je na današnjoj sjednici Kolegija gradskog parlamenta.

Predviđeno je da odbornici razmatraju 47 tačaka dnevnog reda, među kojima će biti razmatran novi prijedlog za grb Grada.

Autori novog idejnog rješenja grba Banjaluke su Srđan Marlović i Zoran Nikolić, heraldičari iz Beograda.

Nikolić je rekao da su autori pokušali da stvore osobeno, jednostavno i prepoznatljivo rješenje, a na osnovu heraldičke baštine ovih prostora.

On je naglasio da je idejno rješenje urađeno u skladu sa strogim pravilima heraldike.

“Grb kao obilježje identiteta ne može da služi kao element prepoznatljivosti jedne generacije, već treba da bude spona koja će da poveže vijekove i da iskaže ono što povezuje sve generacije. Kada je u pitanju Banjaluka, nije bilo lako napraviti idejno rješenje grba imajući u vidu da Banjaluka ima bogato i slojevito kulturno-istorijsko nasljeđe”, dodao je Nikolić na nedavnoj prezentaciji idejnog rješenja grba Banjaluke.

Podsjećanja radi, odlukom Ustavnog suda Republike Srpske od 20. februara 2013. precizirano je da postojeći grb Grada Banjaluka nije u skladu sa Ustavom RS i Zakonom o lokalnoj samoupravi, uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj.

Gradska uprava Banjaluke je u 2014. putem dvaju konkursa pokušala bez uspjeha da utvrdi novi izgled grba grada.

Ukoliko ni ovo idejno rješenje ne dobije podršku, mora se otvoriti nova procedura za izbor idejnog rješenja grba najvećeg grada u RS.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/drustveni-dogadaji/skupstina-grada-3-aprila-o-novom-grbu-banjaluke/||claudebot