Obilježavanje Svjetskog dana podrške oboljelim od epilepsije na Trgu Krajine

Objavljeno: 25. 3. 2015 u 21:08h

Udruženje neurologa Republike Srpske zajedno sa Klinikom za neurologiju Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka obilježava Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije. Epilepsija je jedna od najučestalijih bolesti ili poremećaja centralnog nervnog sistema, a obilježavanjem ovog datuma nastoje se smanjiti predrasude prema oboljelim od epilepsije.

Tim povodom na banjalučkom Trgu Krajine, u četvrtak 26.3.2015. godine u periodu od 13:00 do 14:00 časova, će biti postavljen štand sa promotivnim lecima o ovom oboljenju, te će medicinsko osoblje pružiti edukativne informacije zainteresovanim građanima kako bi se podigla svijest i upoznala javnost sa problemima s kojim se oboljeli od ove bolesti susreću.

Klinika za neurologiju u sklopu svojih organizacionih jedinica ima Odjeljenje za neurofiziologiju, koje se bavi dijagnostikom i liječenjem pacijenata oboljelih od epilepsije. Na godišnjem nivou kroz Odjeljenje za neurofiziologuiju prođe oko 500 pacijenata iz cijele Republike Srpske. Tim pacijentima su omogućene najsavremenije dijagnostičke procedure nama dostupne kao i svi lijekovi koji se koriste u svijetu u liječenju epilepsije. Uspostavljena je i saradnja sa referentnim epileptološkim centrima u okruženju tako da je omogućen uspješan tretman i najzahtjevnijih pacijenata kod kojih neophodno operativno liječenje. Ukupan broj oboljelih od epilepsije u Republici Srpskoj se već duži niz godina kreće oko 7.500 bolesnika, a godišnje registruje oko 600 do 800 novih slučajeva. Kod svih bolesnika cilj je da se utvrdi uzrok bolesti što omogućava uzročnu terapiju.Velika pažnja se posvećuje tretiranju svih komorbiditetnih stanja čime se podiže ukupan kvalitet života kod ovih pacijenata.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/drustveni-dogadaji/obiljezavanje-svjetskog-dana-podrske-oboljelim-od-epilepsije-na-trgu-krajine/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])