“Ruski kozaci” dolaze u Banjaluku

Objavljeno: 9. 3. 2015 u 13:16h

Državni ansambl “Ruski kozaci” nastupiće 1. aprila u Banjaluci u sklopu obilježavanja Dana grada.

Zamjenik direktora Sportske dvorane “Borik” Jovica Keserović rekao je Srni da je nastup igračkog ansambla na sceni ove dvorane planiran za 20.00 časova.

“Nastup organizuje Udruženje `Srpsko-ruska veza` iz Sremskih Karlovaca, a nalazi se i u zvaničnom programu obilježavanja Dana grada Banjaluka”, rekao je Keserović.

On je napomenuo da se povodom Dana grada u aprilu održavaju brojne manifestacije, te da je nastup ruskog ansambla samo jedna od njih.

Ansambl “Ruski kozaci” nosilac je mnogobrojnih državnih nagrada i svjetskih priznanja.

Nosilac je kozačke kulture, njeguje bogatu duhovnu, muzičku i igračku tradiciju Kozaka i nasljeđe brojnih kozačkih regiona Rusije, od rijeke Dona do Sibira.

Obučeni u živopisne i originalne kostime, neobičnog kolorita, igrači fantastičnog umijeća na briljantan način prikazuju legendarnu hrabrost i gordost Kozaka.

Ansambl je nastupao na svim kontinentima i prestižnim svjetskim muzičkim i pozorišnim festivalima.

Na festivalu u Edinburgu 2001. godine oduševili su i englesku kraljicu Elizabetu Drugu, koja ih je pozvala na prijem u čast svog jubileja.

Rukovodilac ansambla je koreograf Leonid Milovanov, jedan od opunomoćenih lica predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Zvanjem “Narodnog umjetnika Rusije” nagradio ga je 2010. godine bivši ruski  predsjednik  Dmitrij Medvedev.

Dan grada Banjaluka obilježava se 22. aprila, na dan kada je oslobođena od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Povodom Dana grada cijeli april se organizuju razne kulturne i sportske manifestacije.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/drustveni-dogadaji/ruski-kozaci-dolaze-u-banjaluku/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])