Predavanje Biljane Spasić na temu “Zašto su prazne kolijevke srpske” u Domu omladine

Objavljeno: 10. 2. 2015 u 19:43h

Biljana Spasić, profesor i demograf iz Kragujevca koja se preko 15 godina bavi problemom bijele kuge, održaće predavanje na temu “Zašto su prazne kolijevke srpske” u banjalučkom Domu omladine 14. februara u 18.00 časova.

Zasto su prazne kolijevke srpske 14.02.15. Dom omladine

Jedan od najznačajnih problema u Republici Srpskoj je svakako i problem koji se u nauci zove “Bijela kuga”. Prema statističkim podacima u Republici Srpskoj u prethodnih 10 godina natalitet se smanjio za 30%, svake godine na svijet dolazi nekoliko stotina novorođenčadi manje..

Postavlja se pitanje da li su kriza savremene porodice i bijela kuga isključivo povezani sa ekonomskom situacijom u našoj zemlji, mogućnošću zaposlenja, rješavanjem stambenog pitanja, generalno životnim standardom..te sa ponuđenim rješenjima naših institucija u vidu direktnih i indirektnih mjera: obezbjeđenjem značajnijih iznosa po osnovu dječijeg dodatka, liječenjem steriliteta uz pomoć države, produženim porodiljskim bolovanjem i jednokratnim materijalnim davanjima…ili je problem daleko dublji i slojevitiji te zahtjeva jednu drugačiju analizu i jedan sveobuhvatniji pristup u njegovom rješavanju u vidu strategija države, mjera, aktivnosti i sl..
U tom smislu i sa ciljem sveobuhvatnijeg sagledavanja navedene problematike, KKC je odlučio da organizuje tribinu/predavanje ekonomiste i demografa Biljane Spasić iz Kragujevca. Na tribini i predavanju pod imenom “Zašto su prazne kolijevke srpske” bi svakako bile predstavljene i knjige Biljane Spasić “Zašto Srbi nestaju”-14 izdanja i “Kuda ide naša omladina”.

“Prije svega treba stvoriti medijske uslove da se pitanje obnove stanovništva i populacione politike tretiraju i obrađuju kao pitanja od posebnog društvenog, nacionalnog i državnog interesa. Potrebno je obavijestiti i upoznati javnost sa strašnom propašću u kojoj se Srbi danas nalaze, zatim: nametnuti populacionu politiku kao glavnu preokupaciju cijelog društva i afirmisati potpuno nov pristup demografskom problemu, u vidu masovnog pokreta i društvene klime, da bi se pronašli novi obrasci ponašanja u cilju rješavanja gorućeg problema – propadanja nacije” samo su neke poruke Biljane Spasić.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/drustveni-dogadaji/predavanje-biljane-spasic-na-temu-zasto-su-prazne-kolijevke-srpske-u-domu-omladine/||claudebot