Revija dječijih predstava

Objavljeno: 17. 2. 2012

Dječije pozorište Republike Srpske izdaje reviju najljepših dječijih predstava koja će se održati od 17. do 26. februara. U petak, 17. februara, mališani će imati priliku da pogledaju predstavu “Folklorna magija” sa početkom u 18:00 časova.

Predstava “Folklorna magija” je autorski projekat Bonje Lungova.

Postavljena je na scenu 9. septembra 2008. godine kao etno spektal, a namijenjena je publici svih uzrasta. Obzirom da se služi univerzalnim scenskim jezikom pokreta, igre, plesa, pjesme i animacije sa etno predmetima koji su karakteristični za srpski, ali i za gotovo sve balkanske narode, veoma je dobro primljena kod publike različitih naroda, ukusa i teatarskog znanja.

Subota, 18. februar u 18:00

“Pinokio” – Karlo Korodi, režija: Slavčo Malenov

Kao i mnogi dječaci, Pinokio je nestašan, ne sluša roditelje, izbjegava učenje i obaveze i radi šta mu se prohtije ne misleći o posljedicama. Ali, on nije bilo koji dječak, a sasvim sigurno nije običan. U stvari, Pinokio uopšte nije dječak, on je lutak drvene glave i tijela izdjeljenog od začarane cjepanice. I kada smo već kod toga, on je veoma nevaljao lutak.

Nedjelja, 19. februar u 11:00

“Biberče” – Ljubiša Đokić, reditelj: Živomir Joković

Riječ je o jednom od najpopularnijih dramskih tekstova za djecu Ljubiše Đokića. Tema drame je borba između dobra i zla, a provlače se vjera i hrabrost, kao i uspjeh i pobjeda. U predstavi ima mnogo plesa i pjesme, muzika je zanimljiva, što je djeci veoma privlačno. Namijenjena za mlađi uzrast, ali će sigurno biti zanimljiva i malo starijima.

Ponedjeljak, 20. februar u 18:00

“Škola za pačiće”, režija: Predrag Bjelošević

“Škola za pačiće” je lutkarska predstava, namijenjena najmanjem uzrastu djece.

Riječ je o edukativnoj predstavi koja ostvaruje kontakt s djecom putem ginjol lutaka i s muzikom. Cilj predstave je da najmlađi na zabavan način uče o ekologiji, gdje trebaju bacati smeće i kako čuvati svoju okolinu.


Utorak, 21. februar u 18:00

“Ježeva kućica” – Branko Ćopić, reditelj: Živomir Joković

Ježurko Ježić predstavlja mudrog dobričinu koji drži do svog doma i lako prepoznaje lažne ponude. Time budi iskrene simpatije malih gledaoca, a oni ga prepoznaju kao lika od povjerenja, onoga koji među životinjama predstavlja pozitivca i čije se putovanje i natezanje sa vukom, medom, divljom svinjom i lisicom mora podržati i navijati za njega i njegove bodlje. Lutkarsko pozorište voli jasne i čvrsto oblikovane likove.

Dobro i Zlo moraju biti lako prepoznatljivi, pobjeda je uvijek na strani Dobra.

Srijeda, 22. februar u 18:00

“Petar Pan” – Igor Bojović, reditelj: Jug Radivojević

Petar Pan je dječak koji može da se zaljubi samo jednom, prvi i jedini put. On simboliše granicu između djetinjstva i zrelog doba, jer je zauvijek zaglavljen u tom međuprostoru.


Četvrtak, 23. februar u 18:00

“Crvenkapa” – režija: Živomir Joković

Upoznaće vaše najmlađe sa svima poznatom bajkom, koja je ujedno i jedna od najpoznatijih bajki na svijetu. Oživite svoje stare uspomene i stvorite nove, magične uspomene za vaše najmlađe. Ne dozvolite da vam promakne ova, ali ni mnoge druge predstave.

Crvenkapa i Vuk u interpretaciji banjalučkih glumaca.

Petak, 24. februar u 18:00

“Čarobnjak iz Oza”, režija: Slavčo Malenov


Malena, sirota Doroti živi u sivom i suhom Kanzasu kod čika Henrija i teta Eme. Ona sanja o tuđim, nepoznatim zemljama gdje raste cvijeće i ljudi imaju lijep i srećan život. I eto Uragan je prenosi u neki, do tada neviđeni kraj, gdje žive veseli Žvakači, Dobre i Zle vještice i vlada moćni Čarobnjak Oz. Žalosna nemogućnost da se vrati kući ponovo je čini nesrećnom. Ona sada sanja o povratku u Kanzas kod tete i čike i mora preći dug i težak put do Velikog Oza, koji bi joj mogao pomoći. Na svom putu Doroti se susreće sa drugim nesrećnim stvorenjima, koje isto kao i ona traže da neko ispuni njihove najveće želje. Poenta ove divne predstave je da svako mora sam da prođe put i nađe rješenje svog sna.

Subota, 25. februar u 18:00

“Tužni princ” – Predrag Bjelošević, reditelj: Biserka Kolevska

Teatar sjenki, predstava bez riječi… Kultna predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Izvođena na mnogim međunarodnim festivalima i za djecu i za odrasle: u Londonu, Peruđi (Gran pri festivala), Kremoni, Bijalsko Biali (Specijalna nagrada udruženja novinara i teatarskih kritičara), Pečuju, Solunu, Sofiji, Varni, Moskvi, Beogradu (učešće na BITEF-u), Sarajevu, Kotoru (Gran pri festivala), Subotici (Specijalna nagrada festivala).

Nedjelja, 26. februar u 11:00

“Vuk i sedam jarića u muzeju bajki” – Predrag Bjelošević, reditelji: Biserka Kolevska i Predrag Bjelošević

Da li ste ikada bili u muzeju? Ako jeste, sigurno ste vidjeli sve te izložene zanimljivosti, možda plišane igračke, kamenje i fosile i sve to uz mnogo informacija. Sada pokušajte zamisliti da ćete tamo sresti sedam malih jarića i njihovu majku kozu, čak i vuka koji svojim tihim glasom govori: ‘’Otvorite vrata, to sam ja, vaša majka.’’

Možete li da zamislite? Naši glumci će vam to pokazati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi