U ponedjeljak premijera filma “Spomenko na vječnoj straži”

Objavljeno: 3. 4. 2016 u 10:54h

U Banjaluci bi sutra trebalo da bude održana premijera dokumentarnog filma “Spomenko na vječnoj straži”, koji je posvećen najmlađem poginulim borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, rekao je danas autor ovog filma Mile Savić.

Premijera ovog dokumentarnog filma zakazana je za 16.45 časova u Multipleksu “Palas”, a ulaz je besplatan.

Spomenko Gostić, petnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i koji je rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Savić je ranije izjavio Srni da je cilj dokumentarnog filma “Spomenko na vječnoj straži”, da lik najmlađeg poginulog borca Vojske Republike Srpske i ono što je učinio za srpski narod i otadžbinu budu sačuvani od zaborava. On je napomenuo da su ga Spomenkovo herojstvo, poštenje, predanost i ljubav prema svom narodu inspirisali za snimanje ovog dokumentarca.

Film je snimljen u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, a pretpremijerno je prikazan 20. marta u dobojskom Centru za kulturu, povodom obilježavanja 23 godine od Spomenkove pogibije.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević izjavio je na pretpremijeri da ovaj film predstavlja trajan zapis o najmlađem borcu Vojske Republike Srpske koji je dao život za otadžbinu i podsjetnik da su za opstanak na ovim prostorima ginuli i najmlađi.

Spomenko Gostić sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je ordenom zasluga za narod.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/u-ponedjeljak-premijera-filma-spomenko-na-vjecnoj-strazi/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])