Predstava “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” u NPRS

Objavljeno: 19. 11. 2015 u 17:44h

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u ponedjeljak 23. novembar gostuje predstava “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” autora i reditelja Harisa Pašovića, nastala u koprodukciji “EAST WEST CENTAR SARAJEVO” i “BOSANSKOG NARODNOG POZORIŠTA ZENICA” (BNP).

Na 30. Susretima pozorišta BiH u Brčkom, predstava je odnijela nagradu za najboljeg reditelja, nagradu za najbolju glumicu, nagradu za najboljeg glumca i nagradu za najbolju muziku.U predstavi se uživo izvode nove i stare pjesme beogradskog benda S.A.R.S. Predstava će biti izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS sa početkom u 20.00 časova. Cijena ulaznice iznosi 10 KM.

O predstavi:

Humor se pokazao vitalnom osobinom našeg društva i u najtežim istorijskim periodima. Danas, kad smo suočeni sa nizom problema, predstava poziva heroje svih bosanskohercegovačkih šala – Muju, Sulju i Fatu – da iz njihovog ugla sagledamo našu stvarnost i razmotrimo neka rješenja. Privrženost publike Muji, Sulji i Fati u BiH i cijelom regionu i visok stepen identifikacije, izvrsna je mogućnost da se promijeni često depresivni pogled na bh stvarnost, i da sa više relaksiranosti pronađemo načine građenja dobre budućnosti.
Mujo i Fata su mladi par koji proživljava sve problem bh stvarnosti. I smiješno i tužno, ali uvijek istinito, bh realnost se nemilosrdno razotkriva pred njima i gledaocima. Mujo i Fata, kroz međusobni dijalog i dijalog sa publikom silaze u samo “srce tame” – suštinske probleme u životu savremenih stanovnika BiH. Komične, a često crno-humorne scene, smjenjuju se sa izvrsnim songovima.
U predstavi se prikazuje i kratki lirski dokumentarni film o teškom životu običnih ljudi u BiH – radnika, rudara, učenika, domaćica i nezaposlenih. Svi oni se bukvalno bore za opstanak.
Još jedan film je dio radnje predstave. To je kratki igrani film “Jedan lijep film” snimljen prema pripovijetci Gulliaumea Appolinaira. To je fascinantna priča u prvom licu autora filma (Suljo) koji putem raznih mahinacija snima bizarne ekskluzivne snimke. Glad za većom ekskluzivnošću vodi njega i druge autore filma da izvrše stvarnu otmicu, prisile jednog običnog čovjeka na zločin, sve to snime i zatim prikažu. Javnost prihvata film sa velikim oduševljenjem, autori filma ne snose nikakve posljedice za ono što su učinili, nego se izuzetno obogate. Iako je ova priča jednog od najvećih evropskih pisaca prošlog stoljeća, napisana 1907. godine, ona djeluje kao da je napisana danas. Problem medijske manipulacije ovdje je obuhvaćen u njenoj suštini.
Mujo i Fata doživljavaju buđenje, osvještenje i transformaciju koja je utemeljena nada za izlazak iz krize.
Predstava “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” potiče publiku na kritičko mišljenje. Na pametan i zabavan način, predstava ohrabruje samostalno mišljenje u vezi sa politikom, društvom, medijima, a prije svega slobodom. U našem vremenu u kojem informacija pogrešno zamjenjuje pojam znanja, a socijalni mediji daju iluziju o javnom angažmanu, naša predstava ohrabruje individualnost, autentičnost i zdrav razum.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/predstava-mujo-suljo-i-fata-u-drustvu-spektakla-u-nprs/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])