“Odumiranje međeda“ na sceni Petar Kočić

Objavljeno: 28. 10. 2012 u 08:00h

Komedija po djelu Branka Ćopića izvešće se sutra u Narodnom pozorištu RS, sa početkom u 20:30 časova.

Inspiraciju za “Odumiranje međeda”, Ćopić nalazi u slabostima društva koje je iznevjerilo očekivanja i nadanja „starih partizana“. On se vraća recepturi renesansne komedije i prikrivenom sučeljavanju dobra sa zlim. U predstavi se javljaju dvije radnje: jedna u vezi Mečke i raznovrsne mućke koje se preduzimaju u seljačkoj mjesnoj zajednici, a druga o izborima narodnog poslanika.

Režiseru Aleksandru Pejakoviću ovo je prva samostalna režija u Narodnom pozorištu RS, gdje je do sada radio kao asistent. On kaže da je izabrao ovo djelo prije svega zbog samog naziva, (ne)odumiranje međeda, odnosno međeda u politici, koje na neki način govori o sadašnjoj, ali i prošloj vlasti još od 1945. godine.

„Predstava govori o ljudima koji su vladali ovim prostorima, a u prvi plan su stavljeni mito i korupcija. U dramatizaciju su uključene još neke pripovjetke Branka Ćopića, kao sto su ‘Koza’ i ‘Izbor druga Sokrata’, što sve zajedno predstavlja zaokruženu cjelinu“, rekao je Pejaković.

Dramaturg predstave je Rade Simović, a scenografiju potpisuje Dragana Purković Macan.

“Ova je jedna bezazlena satira, ali u njoj ima jedan sjajan šekspirovski zametak, a to je univerzalna i vječita tema odnosa vlasti i pozorišta. Jedna vlast se smjenjuje, druga odlazi, i sve to ide u krug. Ja to nazivam kruženjem vlasti u prirodi, i u društvu“, rekao je Simović.

Brojnu glumačku postavu u ovoj Ćopićevoj komediji čine: Ognjen Kopuz (načelnik Stojko), Sandra Ljubojević (njegova kćerka- Bezobraznica), Svetlana Tanja Popović (referent za međede, Milisava), Danilo Popržen (sekretar Ibro), Aleksandar Stojković (predsjednik mjesne zajednice, Lako), Zoran Stanišić (poslovođa Dako), Dobrica Agatović (šef stočnog fonda, Rako), Đurđa Vukašinović (novinarka), Gordana Milinović (Joka), Željko Erkić (ciganin), Vladimir Đorđević (veterinar), svirači Vukašin Rakić i Goran Simić.

Ulaznice za predstavu su 6 KM, a možete ih rezervisati na:
051/ 314-006 i
051/ 317–996

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/%e2%80%9codumiranje-mededa%e2%80%9c-na-sceni-petar-kocic/||claudebot