“Narodni poslanik” na Velikoj sceni

Objavljeno: 18. 5. 2012 u 08:30h

Komedija Branislava Nušića izvešće se sutra od 20 časova u  Narodnom pozorištu RS.

U “Narodnom poslaniku” Nušić ismijava jedan društveni događaj koji periodično, poput neke vremenske nepogode, naleti niotkuda i unese nemir među stanovnike pogođenog područja. Izbori, jer o njima je riječ, negdje po toj matrici odvijaju se i dan danas na ovim prostorima, no ludosti koja ih obavija i prati nisu pošteđene ni mnogo sređenije sredine.

Predstava, u režiji Nikole Pejakovića, u Narodnom pozorištu RS premijerno je izvedena 18. oktobra 2008. godine.

“’Poslanik’ je, može se reći, čak i naivno napisan komad. Reditelj, htio ne htio, mora da daje zapršku. On mora naći linije koje njega u komadu interesuju i te linije mora da izvuče i na njima insistira. Reditelj može da se piscu i suprotstavi, ali mu se uvijek vraća. Reditelj najbolje radi za komad kada izda pisca a onda, u zadnjem trenutku, vrati mu se u zagrljaj. Naravno, govorim o fingiranoj izdaji, o hrabrosti i potrebi da progovoriš o nečemu što pisac daje između redova. Sudbina Nušićevog ‘Poslanika’ je poznata. Dugo je čekao da se odigra, a sam Nušić je tri puta mijenjao i dorađivao tekst na zahtjev upravnika, a pod budnim okom policije. Nušić je, dakle, tri puta taj komad ponovo pisao i mi ne možemo znati kako je on izgledao u svom izvornom obliku. U komadu se vide ustupci vlasti molijerovskog tipa, ustupci mladoj demokratiji i rađanju parlamentarizma u Srbiji.” – Nikola Pejaković

Scenografiju potpisuje Dragana Purković Macan, kostimografiju Ivana Jovanović, a asistent režisera je Aleksandar Pejaković. Muziku je radio Petar Bilbija, a za dramaturški dio zadužena je Radmila Smiljanić.

Uloge tumače Željko Stjepanović, Nikolina Đorđević, Boris Šavija, Ljubiša Savanović, Anja Stanić, Željko Erkić, Aleksandar Stojković, Đurđa Vukašinović, Nataša Ivančević i Zlatan Vidović.

Ulaznice za predstavu su 6 KM, a možete ih rezervisati na:
051/314-006 i
051/317–996

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/%e2%80%9cnarodni-poslanik%e2%80%9d-na-velikoj-sceni/||claudebot