Premijera predstave “Razvojni put Bore šnajdera”

Objavljeno: 1. 3. 2012 u 13:28h

Premijera predstave “Razvojni put Bore šnajdera” u režiji i adaptaciji Dušana Petrovića održaće se 3. marta od 20 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Kroz dugogodišnju saradnju Narodnog pozorišta Republike Srpske i beogradskog režisera Dušana Petrovića, nastale su predstave jako značajnih pisaca, od Velimira Lukića, Ljubomira Simovića, Duška Kovačevića, Šekspira a sada i tekst Aleksandra Popovića “Razvojni put Bore šnajdera”.

Tekst na satiričan način govori o društvenim problemima šezdesetih godina prošlog vijeka, koji su aktuelni i danas. Glavna karakteristika ovog komada jeste jezik, način izgovaranja – to je jezik radnika iz raznih periferija velikih gradova.

Glavnu ulogu, lik Bore Šnajdera igra glumac Aleksandar Stojković.

“Tema će sigurno biti aktuelna, zato što Bora šnajdera ima kod nas na svakom ćošku. To je tip koji veze nema sa poslom gdje je postavljen, on samo ima partijsku knjižicu. On je čovjek šnajder, a dolazi u limarsku zadrugu. Možete misliti onda kako se snalazi! On tako temeljno sve upropasti…”, navodi glavni glumac Aleksandar Stojković.

Aleksandar Popović jedan od najznačajnijih dramskih pisaca druge polovine 20. vijeka, koji je šezdesetih godina uspio da probije okove realističkog teatra.

TEKST: Aleksandar Popović

ADAPTACIJA I REŽIJA: Dušan Petrović

ULOGE:

  • BORA ŠNAJDER – Aleksandar Stojković
  • SELIMIR – Boris Šavija
  • PIKLJA ŠIRGIĆ – Ljubiša Savanović
  • VITOMIR KAMBASKOVIĆ – Željko Erkić
  • ŠPIRA KLONFER – Goran Jokić
  • MILOJE – Vladimir Đorđević
  • LINA, rođena Perekitka – Slađana Zrnić
  • ROZIKA – Nikolina Jelisavac
  • GOCA – Sandra Ljubojević
  • MUZIČAR – Goran Simić

Dramaturg Rade Simović, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Ivana Jovanović, kompozitor Irena Popović i lektor Milorad Telebak.

Prva repriza “Razvojnog puta Bore Šnajdera” predviđena je za petak, 9. mart, s početkom od 20 časova. Ovo je peta ovosezonska premijera u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a ukupno treća na Velikoj sceni NPRS.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/premijera-predstave-razvojni-put-bore-snajdera/||claudebot