Revija dječijih predstava

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 17. 2. 2012

Dječije pozorište Republike Srpske izdaje reviju najljepših dječijih predstava koja će se održati od 17. do 26. februara. U petak, 17. februara, mališani će imati priliku da pogledaju predstavu “Folklorna magija” sa početkom u 18:00 časova.

Predstava “Folklorna magija” je autorski projekat Bonje Lungova.

Postavljena je na scenu 9. septembra 2008. godine kao etno spektal, a namijenjena je publici svih uzrasta. Obzirom da se služi univerzalnim scenskim jezikom pokreta, igre, plesa, pjesme i animacije sa etno predmetima koji su karakteristični za srpski, ali i za gotovo sve balkanske narode, veoma je dobro primljena kod publike različitih naroda, ukusa i teatarskog znanja.

Subota, 18. februar u 18:00

“Pinokio” – Karlo Korodi, režija: Slavčo Malenov

Kao i mnogi dječaci, Pinokio je nestašan, ne sluša roditelje, izbjegava učenje i obaveze i radi šta mu se prohtije ne misleći o posljedicama. Ali, on nije bilo koji dječak, a sasvim sigurno nije običan. U stvari, Pinokio uopšte nije dječak, on je lutak drvene glave i tijela izdjeljenog od začarane cjepanice. I kada smo već kod toga, on je veoma nevaljao lutak.

Nedjelja, 19. februar u 11:00

“Biberče” – Ljubiša Đokić, reditelj: Živomir Joković

Riječ je o jednom od najpopularnijih dramskih tekstova za djecu Ljubiše Đokića. Tema drame je borba između dobra i zla, a provlače se vjera i hrabrost, kao i uspjeh i pobjeda. U predstavi ima mnogo plesa i pjesme, muzika je zanimljiva, što je djeci veoma privlačno. Namijenjena za mlađi uzrast, ali će sigurno biti zanimljiva i malo starijima.

Ponedjeljak, 20. februar u 18:00

“Škola za pačiće”, režija: Predrag Bjelošević

“Škola za pačiće” je lutkarska predstava, namijenjena najmanjem uzrastu djece.

Riječ je o edukativnoj predstavi koja ostvaruje kontakt s djecom putem ginjol lutaka i s muzikom. Cilj predstave je da najmlađi na zabavan način uče o ekologiji, gdje trebaju bacati smeće i kako čuvati svoju okolinu.


Utorak, 21. februar u 18:00

“Ježeva kućica” – Branko Ćopić, reditelj: Živomir Joković

Ježurko Ježić predstavlja mudrog dobričinu koji drži do svog doma i lako prepoznaje lažne ponude. Time budi iskrene simpatije malih gledaoca, a oni ga prepoznaju kao lika od povjerenja, onoga koji među životinjama predstavlja pozitivca i čije se putovanje i natezanje sa vukom, medom, divljom svinjom i lisicom mora podržati i navijati za njega i njegove bodlje. Lutkarsko pozorište voli jasne i čvrsto oblikovane likove.

Dobro i Zlo moraju biti lako prepoznatljivi, pobjeda je uvijek na strani Dobra.

Srijeda, 22. februar u 18:00

“Petar Pan” – Igor Bojović, reditelj: Jug Radivojević

Petar Pan je dječak koji može da se zaljubi samo jednom, prvi i jedini put. On simboliše granicu između djetinjstva i zrelog doba, jer je zauvijek zaglavljen u tom međuprostoru.


Četvrtak, 23. februar u 18:00

“Crvenkapa” – režija: Živomir Joković

Upoznaće vaše najmlađe sa svima poznatom bajkom, koja je ujedno i jedna od najpoznatijih bajki na svijetu. Oživite svoje stare uspomene i stvorite nove, magične uspomene za vaše najmlađe. Ne dozvolite da vam promakne ova, ali ni mnoge druge predstave.

Crvenkapa i Vuk u interpretaciji banjalučkih glumaca.

Petak, 24. februar u 18:00

“Čarobnjak iz Oza”, režija: Slavčo Malenov


Malena, sirota Doroti živi u sivom i suhom Kanzasu kod čika Henrija i teta Eme. Ona sanja o tuđim, nepoznatim zemljama gdje raste cvijeće i ljudi imaju lijep i srećan život. I eto Uragan je prenosi u neki, do tada neviđeni kraj, gdje žive veseli Žvakači, Dobre i Zle vještice i vlada moćni Čarobnjak Oz. Žalosna nemogućnost da se vrati kući ponovo je čini nesrećnom. Ona sada sanja o povratku u Kanzas kod tete i čike i mora preći dug i težak put do Velikog Oza, koji bi joj mogao pomoći. Na svom putu Doroti se susreće sa drugim nesrećnim stvorenjima, koje isto kao i ona traže da neko ispuni njihove najveće želje. Poenta ove divne predstave je da svako mora sam da prođe put i nađe rješenje svog sna.

Subota, 25. februar u 18:00

“Tužni princ” – Predrag Bjelošević, reditelj: Biserka Kolevska

Teatar sjenki, predstava bez riječi… Kultna predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Izvođena na mnogim međunarodnim festivalima i za djecu i za odrasle: u Londonu, Peruđi (Gran pri festivala), Kremoni, Bijalsko Biali (Specijalna nagrada udruženja novinara i teatarskih kritičara), Pečuju, Solunu, Sofiji, Varni, Moskvi, Beogradu (učešće na BITEF-u), Sarajevu, Kotoru (Gran pri festivala), Subotici (Specijalna nagrada festivala).

Nedjelja, 26. februar u 11:00

“Vuk i sedam jarića u muzeju bajki” – Predrag Bjelošević, reditelji: Biserka Kolevska i Predrag Bjelošević

Da li ste ikada bili u muzeju? Ako jeste, sigurno ste vidjeli sve te izložene zanimljivosti, možda plišane igračke, kamenje i fosile i sve to uz mnogo informacija. Sada pokušajte zamisliti da ćete tamo sresti sedam malih jarića i njihovu majku kozu, čak i vuka koji svojim tihim glasom govori: ‘’Otvorite vrata, to sam ja, vaša majka.’’

Možete li da zamislite? Naši glumci će vam to pokazati.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?