Počinje 16. međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci

Objavljeno: 14. 10. 2017 u 09:05h

Lutkarska predstava koja govori o nasilju koje je prisutno i u školama, “Aska i vuk” Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda, ove subote će u Dječijem pozorištu RS (DP RS) u Banjaluci otvoriti 16. međunarodni festival pozorišta za djecu.

Svečana ceremonija otvaranja festivala zakazana je za 18 časova i 30 minuta u DP RS, a odmah nakon toga pred mališanima će zaigrati glumci u lutkarskim kostimima “Aske i vuka”, rađenim prema motivima istoimene pripovijetke Ive Andrića.

Tokom narednih šest dana DP RS i Banjaluka biće sjedište najljepših pozorišnih predstava stvaranih za djecu, a nema sumnje da će baš kao i svake godine u ovom periodu dječji osmijesi ispuniti grad.

Predrag Bjelošević, direktor DP RS, potvrdio je da ovaj festival, koji će okupiti 12 teatara iz 10 zemalja, ima visok rejting u Evropi.

“Festivalom, koji je već tadicionalna manifestacija u Banjaluci, pokazujemo poštovanje prema našoj djeci za koju svake godine pripremimo bogat i raznovrstan program. Prošle godine nagradu za najbolju predstavu u cjelini odnijela je poljska predstava, tako da ćemo ove godine našoj publici priuštiti još dvije predstave iz ove države. To su predstava ‘Palko’ Lutkarskog pozorišta iz Bjalistoka i ‘Kresivo’ Pozorišta LALKA iz Varšave”, naveo je Bjelošević.

Na festivalu će učestvovati i Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke (Hrvatska), Gradsko pozorište iz Podgorice (Crna Gora), Dečje pozorište iz Subotice (Srbija), Pozorište “Lutkina kuća” iz Tulina (Austrija). Svojim pozorišnim ostvarenjima mališane će zabavljati i Pozorište lutaka iz Mostara, Pozorište “Svjetla lutaka” iz Luleburgaza (Turska), Lutkarsko pozorište “Georgi Mitev” iz Jambola (Bugarska). U takmičarskom programu su i predstave “Mini-teatra” iz Ljubljane i Pozorišta za djecu i mlade iz Skoplja, dok će DP RS u pratećem programu odigrati predstavu “Odisej – San o povratku”.

Bjelošević je kazao da su do sada na festivalu ugostili više od 100 teatara iz cijelog svijeta, koji su publici predstavili kulturu gradova iz kojih dolaze, kao i svoje nacionalne vrijednosti, što je jedan od ciljeva festivala.

Festival će tradicionalno zatvoriti Pozorište “Puž” u četvrtak, 19. oktobra, a komade u takmičarskom dijelu programa ocjenjivaće stručni žiri čiji je predsjednik Nikolaj Naumov, direktor Lutkarske akademije iz Sankt Peterburga.

Izvor: Nezavisne/Nevena Vržina

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/pocinje-16-medunarodni-festival-pozorista-za-djecu-u-banjaluci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot