Vođenje Aleksandra Trifunovića kroz izložbu “Taština malih razlika“ Grejsona Perija

Objavljeno: 11. 10. 2017 u 12:08h

U sklopu pratećeg programa izložbe “Taština malih razlika” Grejsona Perija, nastavljamo serijal autorskih vođenja kroz ovu izložbu u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Glavni i odgovorni urednik medijskog projekta BUKA Aleksandar Trifunović provešće vas u četvrtak 12. oktobra u 19.00 kroz izložbu Grejsona Perija iz ugla medijskog aktiviste, tumačenjem izložbe kroz politički aktivizam autora, s posebnim osvrtom na Bredžit.

Koliko je odluka britanske srednje klase da izabere izlazak iz EU slična odluci tadašnjih društvenih klasa u Jugoslaviji da podijele zemlju, i iz kojih razloga današnje klase u našem društvu prave izbore, od ličnih do političkih.

Aleksandar povlači paralelu između Tima, glavnog junaka Grejsonovih tapiserija i Bogdana, strip junaka BUKE koji je prošao sličan put od ponosnog pionira do gubitnika beskonačne tranzicije.

Aleksandar Trifunović (1970) medijski aktivista i novinar iz Banjaluke. Urednik je i osnivač BUKA magazina, popularnog TV i online medija. Čest je sagovornik domaćih i inostranih medija. Unazad 20 godina bavi se društvenim aktivizmom kroz medije. Organizator je i učesnik velikog broja javnih dešavanja, koncerata i predstava.

Izložba „Taština malih razlika“ se sastoji od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika „Život razvratnika“ Vilijama Hogvara, engleskog slikara iz 18. vijeka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rejkvela – od ranog djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojama i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake od tapiserija donekle podsjeća na djela rane renesanse i podstiče na umjetničko, ali i socio-političko istraživanje.

Izložba“Taština malih razlika“ je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umjetnika i galerije Victoria Miro, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije Sfumato i kompanije Alix Partners.

Organizatori izložbe u Banjaluci su British Council i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske sa podrškom grada Banjaluke, Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Banjalučke pivare.Medijski partneri su RTRS i portal BUKA.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/vodenje-aleksandra-trifunovica-kroz-izlozbu-tastina-malih-razlika-grejsona-perija/||claudebot