Dujaković: Nikad manje novca za festival

Objavljeno: 10. 10. 2017 u 17:29h

Jubilarni deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” održaće se od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu Republike Srpske, sa akcentom na  presjek savremene svjetske produkcije.

Festival se završava kao i prethodnih godina na Svjetski dan animacije, a kako je za SrpskaCafe rekao direktor festivala Goran Dujaković sam program uslovljen je finansijskim sredstvima koji su prethodnih pet godina puno manji u odnosu na početak.

“Otprilike oko 150 filmova će biti prikazano zajedno sa takmičarskim programom, što je za pola manje nego u prvih pet godina kada se prikazivalo i 300 filmova. Od pratećih programa ja bih izdvojio jako zanimljiv program animacije Demokratske Republike Njemačke, kao i zanimljiv program animiranog filma iz Rumunije koji je kod nas manje poznat” – rekao je direktor festivala Goran Dujaković.

Na Festivalu će banjalučkoj publici biti premijerno prikazan i prvi bh. dugometražni animirani film “Ptice poput nas” reditelja Faruka Šabanovića i Amela Ćuhara.

“To je jedan od najskupljih projekata na prostoru Bosne i Hercegovine, a svoju premijeru će doživjeti u Banjaluci iako je film već prikazivan na regionalnim festivalima. Takođe, biće prikazana dva programa produkcije Zagreb filma sa filmovima Animacijom protiv rata i Stranci” – kazao je Dujaković.

Kao i prethodnih godina ovogodišnji žiri će činiti tri člana Irena Pranjić Jukić iz Hrvatske, Miroslav Jović iz Srbije i Adnan Ćuhara iz BiH. Nagrade za najbolje filmove neće biti novčane, već simbolične.

“Na konkurs za jubilarno izdanje festivala pristiglo je rekordnih 620 filmova iz 40 država svijeta, najviše iz Rusije, Poljske, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, SAD i Španije. Mi smo za takmičarski program izabrali 45 animiranih filmova, a za dječiji takmičarski program planirano je 10 filmova” – dodao je Dujaković.

S obzirom da se prošle godine festival na jedvite jade održao, ovogodišnji 10. jubilarni podržali su Grad Banjaluka i ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Kako Dujaković ističe ta sredstva su dovoljna za osnovne troškove, što prouzrokovalo da u Banjaluku više se ne mogu dovesti veliki svjetski animatori.

“Grad Banjaluka nas je podržao sa 9 000 KM, dok je ministarstvo obezbjedilo 15 000 KM i kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, kao bronzani sponzor koja finansira štampu kompletnog propagandnog materijala na festivalu. S obzirom da Banjaluka pretenduje da bude prestonica kulture, ja sam veliki pesimista što se tiče budućnosti jer prethodnih pet godina imamo ravnu liniju bez ikakvih promjena u tom pogledu”.

Sa druge strane Dujaković je zadovoljan medijskom podrškom festivala, a Elta televizija i portal SrpskaCafe su generalni medijski pokrovitelji.

Sve projekcije filmova će se održati na velikoj sceni Dječijeg pozorišta RS, dok će se izložbe održavati u samom holu pozorišta.

Izvor: Srpskacafe/Zoran Šišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/dujakovic-nikad-manje-novca-za-festival/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot