Poezija i freske Svetislava Mandića na pergamentu duše

Objavljeno: 23. 9. 2017 u 16:34h

Stvaralaštvo pjesnika i slikara Svetislava Mandića biće osvijetljeno iz novog ugla na izložbi koju je priredila bibliotekar Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Vanja Šmulja.

Postavka, čije je svečano otvaranje najavljeno za 27. septembar u 13 časova, naslovljena je “Na pergamentu duše poezija i freske Svetislava Mandića”.

“Izložbu o poeziji i freskama Svetislava Mandića, pa tako i ovaj katalog, osmislili smo i projektovali u znaku srpske i svjetske kulturne baštine. Srednjovjekovne freske koje je svojim radom štitio od propadanja i zaborava, ali i poezija koja je velikim dijelom, onim najvažnijim, sa tim radom povezana, predstavljaju osnovni sadržaj ove izložbe” – rekla je Šmulja.

Inspiraciju je, nastavlja, ovaj vrsni kopista i konzervator dobijao na samom izvorištu svetosti i duhovnosti, u dijalogu dvaju umjetnosti koje je nosio u sebi.

“Tu duhovnu i estetsku vertikalu Mandićevog djela sagledavamo u dijalogu slike i riječi, dijalogu vrlo čestom u srpskoj književnosti, u velikoj poeziji inspirisanoj ikonom, freskom, sakralnom arhitekturom. Za razliku od drugih srpskih, pa i svjetskih pjesnika, čije je djelo obilježavala intermedijalnost vizuelne umjetnosti i umjetnosti riječi, Mandić je bio još bliži onoj sakralnoj energiji koju su prizvali i kojom su oblikotvorili prvobitni freskopisci” – objašnjava autorka izložbe.

Ona podsjeća da su Mandiću svoje pjesme posvećivali velikani srpske poezije poput Stevana Raičkovića i Branka Miljkovića, a danas je ovaj umjetnik gotovo zaboravljen.

“Ovom izložbom i publikacijom želimo da od zaborava otrgnemo prije svega djelo jednog velikog čovjeka, da odamo priznanje jednom velikom pregalaštvu koje je od zaborava i propadanja sačuvalo ogroman dio srpske i svjetske baštine. Neke od fresaka koje ovdje vidimo samo su dio onoga što je sačuvao Svetislav Mandić, kako svojim umjetničkim radom tako i svojim pjesničkim talentom” – ističe Šmulja.

Književni, pjesnički, umjetnički i kulturni rad Svetislava Mandića snažno je zasnovan na pravoslavnoj duhovnosti i tradiciji, što će na ovoj izložbi doći do punog izražaja.

Mandić je objavio više knjiga u kojima se bavi srpskim srednjovjekovljem, među kojima su “Drevnik, zapisi konzervatora”, “Črte i reze, fragmenti starog imenika” i “Rozeta na Resavi, pletenije slovesa o Ravanici i Manasiji”.

Punoća freskopisa

“Niko u srpskoj književnosti kao Svetislav Mandić, u punoći freskopisa i lirike ostvarenoj u jednom biću, nije sa takvim pijetetom pjevao o slikaru i njegovom podvigu, niti toliko duboko, suštinski pojmio plod toga podviga” – kaže Vanja Šmulja.

Izvor: Glassrpske/Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/poezija-i-freske-svetislava-mandica-na-pergamentu-duse/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot