Animatori iz regiona na biciklima obilaze Banjaluku: Filmski maraton na fasadama, ulicama i drveću

Objavljeno: 22. 9. 2017 u 16:09h

Animacikl – spoj vožnje biciklima i projekcija animacija na fasadama, ulicama i drveću, počinje u nedjelju u banjalučkom Kampusu od 20 časova.

Ovo je projekat studenata i profesora smijera Animirani film, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, u kojem mogu da učestvuju i ostali građani, biciklisti i pješaci.

Ovaj put u Animaciklu, osim naše, učestvuju još četiri akademije iz regiona koje imaju smjer animiranog filma – Zagreb, Beograd, Nova Gorica i Novi Sad.

“Danas počinjemo sa „maratonom animacije“, koja će trajati 48 časova. Studenti su podijeljeni u timove i rade filmove na zadatu temu. Upravo ti radovi biće uvršteni u Animacikl, pa će filmove moći da pogledaju i građani Banjaluke. Teme su jednostavne, poput ljubavi, robota i slično”, objašnjava Mladen Đukić, profesor na smijeru animacije na AUBL.

Kolona biciklista i šetača kreće ispred zgrade Rektorata u 20 časova, a prva projekcija biće održana u nedjelju od 20.20 u Boriku na dječjem igralištu kod Osnovne škole „Branko Ćopić“, a druga je planirana od 21 čas u Gospodskoj ulici.

“Treća projekcija biće ispred Muzeja savremene umjetnosti RS u 21.30. Od Kampusa, kroz Borik i Gospodsku, do MSU RS građani će uživati u animacijama, a u pauzama ćemo zajedno gledati filmove i studentske vežbe”, poručuje Đukić.

Ovo je drugi Animacikl u Banjaluci, a u junu su studenti AUBL jedan radili i u Zagrebu.

“Bili smo dio „Animafesta“, koji je jedan od najvećih svjetskih festivala animacije. Bilo je sjajno. Animatori su relativno nepovezani u regionu i najvažnije je da se studenti već sada upoznaju, jer će kasnije, kada počnu da rade svoje produkcije, odlično sarađivati. Upravo zato ih sada sakupljamo na jedno mjesto, dijelimo u timove, kako bi se povezali kroz afinitete, jer će u budućnosti raditi zajedno. Odlično je da sa poznanstvima i zajedničkim radom krenu još od studentskih dana, jer se tada stvaraju najčvršće veze”, ističe Đukić.

Studenti, kaže on, jedva čekaju da počnu da rade zajedno, jer niko im do sada nije dao takvu priliku za rad.

“Ovo je za njih poput rada u nekom studiju, pod pritiskom. Rade oni na akademijama pojedinačne radove, ali duže vremena. Ovdje dobijaju sjajne saradnike, imaju jasnu temu, i onda je volja daleko veća. Imaćemo 21 studenta i četiri profesora. U okviru programa planirane su i prezentacije – ko šta radi na kojoj akademiji. To je ujedno i način da se međusobno bolje upoznamo. Imaćemo i diskusiju na temu „Animacija u regionu“, rekao je Đukić.

U slučaju kiše, dodaje on, studenti nemaju alternativu, već će zaštititi opremu i voziti se biciklima kroz grad.

“Gledao sam prognozu na različitim sajtovima. Kažu da će biti ružno vrijeme, ali da neće biti kiše”, ističe Đukić.

Apel organizatora

“Molimo vozače da ne pretiču četverocikle sa projektorima. Pozivamo sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i slušaju redare na početku i kraju kolone. Signalizacija za noćnu vožnju je poželjna. U Gospodskoj ulici silazimo sa bicikala. Pješaci su dobro došli. Pozivamo ih da nas čekaju na punktovima za filmove, ili da prošetaju dio rute sa nama”, rekao je Mladen Đukić.

Izvor: blic.rs / Autor: S. Jovanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/animatori-iz-regiona-na-biciklima-obilaze-banjaluku-filmski-maraton-na-fasadama-ulicama-i-drvecu/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot