Brojne aktivnosti za sutrašnji “Dan bez automobila”

Objavljeno: 21. 9. 2017 u 10:15h

Povodom obilježavanja manifestacije “Dan bez automobila”, u petak, 22. septembra, u vremenu od 11.00 do 13.00  časova biće obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila, osim za autobuse javnog prevoza, u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Narodnog pozorišta RS do hotela “Palas”.

Inače, svake godine od 16. do 22. septembra, evropski gradovi obilježavaju “Evropsku sedmicu mobilnosti” koja se završava 22.septembrom, poznatijim kao „Dan bez automobila”. Slogan ovogodišnje sedmice mobilnosti je „Čista, zajednička i inteligentna mobilnost“, koristeći poziv za akciju „Dijeljenjem dobijamo više“.

Grad Banjaluka će i ove godine brojnim aktivnostima obilježiti sutrašnji „Dan bez automobila“, čime će se priključiti gradovima širom svijeta koji organizujući ovaj događaj ukazuju na značaj zdrave životne sredine i održivi razvoj.

“Izdvajamo besplatan prevoz za sve putnike, koji sutra u periodu od 11.00 do 13.00  časova, uđu u autobuse na stajalištima kod RK „Boska“ ili kod „Pošte“. Na taj način želimo dati prednost ovom vidu saobraćaja i skrenuti pažnju građanima da se opredijele za što češće korištenje javnog prevoza umjesto putničkih automobila”, kazali su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve, ističući da će u istom periodu, biti izvršeno i mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u Parku „Petar Kočić“ i urađena uporedna analiza podataka kada je saobraćaj obustavljen sa podacima kada se saobraćaj odvija.

Od drugih dešavanja za sutra na Tru Krajine organizovani su i:

  • saobraćajni poligon na kojem se sprovodi praktična obuka djece predškolskog i ranoškolskog uzrasta (od pet do devet godina) za bezbjedno učešće u saobraćaju;
  • od 10 do 13 časova takmičenje u vožnji bicikla na posebno pripremljenom poligonu spretnosti, koje predstavlja vid rekreacije ali i promociju biciklističkog prevoza.  Mogu učestvovati svi zainteresovani sugrađani od sedam do 77 godina. Za osvojeno prvo mjesto – nagrada je bicikl i svjetloodbojni prsluk.
  • podjela promotivnog materijala iz ovogodišnje akcije Grada pred početak školske godine pod nazivom „Pazi, pazi, đak po zebri gazi“.

Ovogodišnji “Dan bez automobila”, zajednički organizuju: Grad Banjaluka, Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Auto-moto savez RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, OEBS, te banjalučki prevoznici.

Izvor: banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/brojne-aktivnosti-za-sutrasnji-dan-bez-automobila/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot