Utvrđen program 52. Kočićevog zbora: Bikovi dijele megdan dva dana

Objavljeno: 27. 6. 2017 u 10:02h

Izložbom fotografija “Kočićevo Zmijanje” i etno-suvenira zmijanjskog platoa u ponedjeljak, 21. avgusta, u 20 časova u parku “Petar Kočić” svečano će biti otvorena tradicionalna manifestacija 52. “Kočićev zbor”.

Novina je da će, za razliku od ranijih godina, borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca, biti organizovane u dva navrata. Predviđeno je da megdan podijele u subotu i nedjelju, 26. i 27. avgusta, na samom zborištu u Stričićima.

Tako je odlučio Organizacioni odbor, koji je juče na sjednici u Gradskoj upravi utvrdio program ovogodišnje manifestacije, koja će biti održana od 21. do 27. avgusta. Od ove godine organizaciju “Kočićevog zbora” u potpunosti su preuzele gradske vlasti.

“Za prvi dan predviđeno je otvaranje i 17. likovnog saborovanja “Zmijanje 2017” u manastiru Gomionica”, saopšteno je poslije sjednice Organizacionog odbora, kojoj je predsjedavao gradonačelnik Igor Radojičić.

Za 22. avgust predviđeno je polaganje vijenaca na Kočićev grob u Aleji velikana u Beogradu, dok će u Klubu književnika u srpskoj prestonici biti održano književno veče, na kojem će ugledni srpski pisci govoriti o djelima narodnog tribuna sa Zmijanja.

Dodali su da će u parku “Petar Kočić” u srijedu, 23. avgusta, nastupiti studenti prava iz Beograda i Banjaluke, u okviru “Večeri besjedništva”.

“U četvrtak, 24. avgusta, biće otvorena izložba nakita “Tragovi”, dok će se u parku “Petar Kočić” predstaviti mladi pisci”, naveli su u Gradskoj upravi.

Istakli su da će za najmlađe, u petak, 25. avgusta, biti organizovana radionica za djecu “Zmijanjski vez”.

“Istog dana biće promovisan i originalni rukopis Kočićeve “Sudanije” te priređen i okrugli sto pod nazivom “Kočić – naš savremenik”. Da bismo našeg najvećeg pisca što više približili građanima, glumci Narodnog pozorišta RS će istog dana u parku “Petar Kočić” predstaviti Kočićeva djela u programu pod nazivom “Veče drame – Kočić na sceni”, naveli su u Gradskoj upravi.

Završnog dana manifestacije, 27. avgusta, biće ozvaničen i dobitnik ovogodišnje “Kočićeve nagrade” i nagrade “Zmijanjče”, koja se dodjeljuje najboljem mladom književniku.

“Pored plakete dobitnik “Kočićeve nagrade” dobiće i 3.000 KM. Tradicionalno, u nedjelju na zborištu u Stričićima biće organizovan i bogat kulturno-umjetnički program, koji, između ostalog, uključuje centralnu borbu bikova za nagradu “Jablan”, kao i nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima”, precizirali su u Gradskoj upravi.

Prijem

U Gradskoj upravi će 26. avgusta biti organizovan prijem za književnike i učesnike svečane akademije, koja će biti održana te večeri u Banskom dvoru.

“Istog dana u Gomionici će biti položeni vijenci na spomenik poginulim borcima, kao i na spomen-ploči ocu Gerasimu. Biće održan književni čas i “Zmijanjska sopra” u porti manastira Gomionica, dok će ispred osnovne škole u Stričićima biti organizovan nastup pjevača ojkača”, rekli su u Gradskoj upravi.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/utvrden-program-52-kocicevog-zbora-bikovi-dijele-megdan-dva-dana/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot