Banjaluka: Savremeni ruski filmovi u Domu omladine

Objavljeno: 19. 5. 2017 u 12:28h

U okviru kulturnog programa “Dani Sankt Peterburga u Republici Srpskoj” 19. i 20. maja, u Domu omladine u Banjaluci biće organizovane projekcije četiri ruska filma: “Kontribucija”, “Ptica”, “Obožavateljka” i “Tri dana do proljeća”.

Po završetku projekcija, obe večeri, sa početkom u 20:00, odnosno 23:00 časa, planirani su kreativni sastanci i panel diskusije kojima će prisustvovati reditelji i glumci prikazanih filmova.

Produkciju filmova potpisuje Kino-studio “Lenfilm”.

Prema programu prikazivanja filmova, 19. maja u 18.00 časova je projekcija filma “Tri dana prije proljeća”, režisera Aleksandra Kasatkina, a u 21.00 čas projekcija filma “Kontribucija”, režisera Sergeja Snežkina.

Narednog dana, u 18.00 časova biće prikazan film “Ptica”, režiserke Ksenije Baskakove, a u 21.00 čas film “Obožavateljka”, režisera Vitalija Meljnikova.

 O filmovima više pročitajte u nastavku:

“Obožavateljka” rež. V. Meljnikov (2012)

Žanr: drama, melodrama

Režija i scenario: Vitalij Meljnikov

Producenti: Jurij Saprono, Andrej Smirnov, Dmitrij Meshijev

Uloge: Kiril Pirogov, Svetlana Ivanova, Oleg Andreev, Ivan Krasko

U Sankt Peterburgu, Čehov (Kiril Pirogov) susreće mladu spisateljicu Lidiju Avilov. Između njih se rađa simpatija, koja kasnije prerasta u ljubav. Ali ona je udata, a on je na smrt bolestan…

Iznoseći svoje viđenje romanse koja se nikada nije dogodila, Meljnikov priča priču o paru koji se zaljubljuje, ali bez srećnog završetka. Čehov se razboljeva, a ona je udata i ima dvoje djece. Romantična, dirljiva, tragikomična, u Čehovom stilu, ova priča o dvoje strastvenih ljudi je obogaćena osjećajem dužnosti zbog koje ljubanici ne uspijevaju da krunišu svoju ljubav.

“Kontribucija” rež. S. Snežkin (2016)

 Režija: Sergej Snežkin

 Žanr:  Istorijski detektiv

Uloge: Maksim Matvejev, Jelizaveta Bojarskaja, Nadežda Tolubejeva, Ilja Noskov, Jevgenij Djatlov, Konstantin Vorobjov, Artur Vaha, Jurij Ickov, Igor Černevič, Sergej Peregudov

Dejstvo filma se odvija u toku 1918. godine u Permu. Srednjesibirski korpus Bele garde pod komandom mladog generala Anatolija Nikolajeviča Pepeljajeva zauzima grad. Vojska je iscrpljena, nema dovoljno metaka, uniforme, hrane. General poziva permske trgovce u svrhe prikupljanja novca za potrebe vojske. Bogata udovica Čagina dostavlja kao kontribuciju dragi dijamant. Sljedećeg dana dijamant misteriozno nestaje. Istragu vodi osuđen na smrt «crveni» istražilac Andrej Murzin koji treba da nađe dijamant u zamjenu za pomilovanje.

“Ptica” rež. K. Baskakova (2016)

Režija: Ksenija Baskakova

Scenario: Jaroslava Pulinovič, Ksenija Baskakova, Andrej Rumjancev (II)

Producenti: Irina Baskakova, Eduard Pičugin (gen.)

Uloge: Ivan Ohlobistin, Jevdokija Malevskaja, Anastasija Meljnikova, Garik Sukačov, Inna Gorbikova, Kiril Rubcov, Kiril Zaharov, Denis Starkov, Olesja Sokolova, Vladimir Lekus, Igor Carev, Mariana Lučinina, Oljga Jakovleva (II), Ksenija Karelina, Darja Zareckaja, Natalija Vjazovskaja, Jekaterina Fjodorova, Vadim Piškov, Dmitrij Jerofejev, Denis Kim, Vladimir Belkov, Ilja Aleksandrov, Inna Jegorova, Jana Krivulja, Polina Jastrebova, Nona Buligina, Anastasija Maslova, Nikita Maslov.

“Oleg Pticin je umro”, “Oleg Pticin se krije u zatvoru” – naslovi časopisa i novina šarene se od imena skandaloznog rok-muzičara. Ali on se liječi od tuberkuloze u jednoj od gradskih klinika. Kaća, devojka iz iste bolnice, koja maltretira sve ljekara i čak i sopstvenu majku, slučajno postaje njegova “prijateljica u nesreći”. Između djevojke i rok- muzičara započinje dirljivo prijateljstvo. Oleg odlučuje da pomogne djevojci da se oporavi i zavoli život. Slučajni susret mijenja njihove sudbine. Prolazeći kroz različita iskušenja, Oleg i Kaća nađu sebe u novom životu.

“Tri dana do proljeća” rež. Aleksandar Kasatkin (2017)

Režija: Ksenija Baskakova

Scenario: Arkadij Visotski, Aleksandar Borodijanski

Muzika: Anton Lubčenko

Montaža:  Olga Proškina

Scenografija: Leonid Karpov

Produkcija: Gerland Gerasimenkov

Uloge: Kiril Pletnev, Elena Lotova, Evgeni Sidikin, Juri Ickov

Radnja filma o opsadi Lenjingrada smještena je u februaru 1943. godine na Institut eksperimentalne medicine. Spremnici sa smrtonosnim virusima su nestali, a samo oštra zima sprječava širenje epidemije u ovom gradu pod opsadom. Mlada doktorica i oficir ruske vojske imaju 72 sata da spriječe katastrofu.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/banjaluka-savremeni-ruski-filmovi-u-domu-omladine/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot