Premijera predstave “Radovan Treći” u “Jazavcu”

Objavljeno: 9. 5. 2017 u 15:10h

Predstava “Radovan Treći” biće premijerno izvedena u nedjelju 14. maja u 20 časova u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjaluci.

Predstava je rađena po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Nikole Kolje Pejakovića. Nakon predstave “Malo blago” ovo je druga ovosezonska premijera Gradskog pozorišta Jazavac na večernjoj sceni.

Radovan je paradigma našeg vremena, kaže režiser Kolja Pejaković.

“On je svečovjek, nadčovjek, car primitvnog plemena. Radovan je naša prljava savjest, naše drugo, demonsko ja, Radovan je sve ono loše u nama. Kovačevićev Radovan III je, po nama, morao da dobije svoj nastavak, svog Radovana IV. Naš, krajiški Radovan je nekako veći radovan (Pravi si radovan! Ti, radovane jedan!) od samog Radovana. Mi, preko Drine, mi smo sve ono najgore i najbolje što Srbi mogu da ponude. I, shodno tome, i mi svog Radovana za trku imamo. Radovan s Manjače je Radovan 21. vijeka: bahat, nadmen, glup, prizeman i prevrtljiv; i sve to na kub”, dodaje režiser.

Kolja kaže da je oko nas puno Radovana, imamo ih od politike do estrade, i svaki je sve bolji i bolji, sve veći i veći Radovan.

“Karađorđe je ubijen u Radovanjskom lugu i mi ne mislimo da je to slučajno; ime Radovan nosi to prokletstvo, prokletstvo izdaje. Mi živimo u vremenu koje je između dva mita, a, kod Srba, to vrijeme se ne računa. Računa se i vodi se računa samo o mitu i junaštvu, bilo ono pravo ili izmišljeno. Svi veliki narodi imaju i velike budale, i velike naučnike i svoga Radovana. U tom smislu, mi se pridužujemo velikim narodima, i mi svog Radovana imamo. Naše je skromno mišljenje da je naš Rašo,  naš Radovan s Manjače, Radovan IV, da se poslužimo jezikom ove predstave koja nije za djecu ispod 12 godina ‒ nenadjebiv. Ovaj tekst adaptacije, ova naša predstava, na kraju, i jeste jedan svojevrstan omaž i Dušku i Zoranu, onima koji su detektovali, pronašli, prokljuvili da je među nama ‒ Radovan. Da je on u svakom od nas. Radovan ‒ to smo mi, samo je pitanje da li se borimo protiv njega ili ga hranimo”.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/premijera-predstave-radovan-treci-u-jazavcu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])