Banjaluka dobija “solarno drvo” (Foto)

Objavljeno: 27. 4. 2017 u 15:53h

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor kompanije “Telemaks” Arijana Maksimčuk potpisali su danas ugovor o darivanju “solarnog drveta” ove kompanije gradu Banjaluci, čime je zvanično počela realizacija projekta izgradnje i doniranja prvog energetski efikasnog rješenja ovakve vrste.

Radojičić je rekao da je ovo dobar primjer još jedne društveno odgovorne kompanije, koja se priključuje akcijama koje Grad sprovodi i uklapa se u nekoliko gradskih planova.

“Jedan od njih jeste ekologija, uredan i zelen grad. Drugi segment su društveno odogovorne kompanije koje nas pomažu u raznima akcijama i upravo je važno da se stvori svijest da je ovo zajednički grad i da njegovom razvoju mogu svi da doprinesu”, dodao je Radojičić.

On je naveo da je planirano da se “solarno drvo” postavi u centru grada, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Prijedlogom rebalansa budžeta trebalo bi da obezbijedimo dodatna sredstva za nastavak radova na šetališnoj zoni od Gospodske ulice do Narodnog pozorišta Republike Srpske i onda bismo tu imali nove sadržaje, uključujući i ovo `solarno drvo`”, naglasio je Radojičić.

Direktor “Telemaksa” Arijana Maksimčuk istakla je opredijeljenost ove kompanije u pogledu kreiranja inovativnih i ekološki efikasnih rješenja.

“`Solarno drvo` transformiše solarnu energiju u električnu, što će građanima i turistima omogućiti punjenje baterija mobilnih telefona i ostalih pametnih uređaja u centru grada. Pored ove praktične primjene, želja nam je da podignemo svijest građana o obnovljivim izvorima energije kao potencijala koji se ne koriste dovoljno”, rekla je Maksimčuk.

Iz ove kompanije, koja je specijalizovana za projektovanje, inženjering i ugradnju telekomunikacione, energetske i sigurnosne opreme, ističu da su ovakvi projekti i pružanje podrške neminovni ukoliko se Banjaluka želi uvrstiti na mapu energetski osviještenih gradova.

Potpisivanje ovog ugovora upriličeno je povodom Dana grada i Dana planete Zemlje.

“Solarno drvo” predstavlja metalnu konstrukciju koja izgledom podsjeća na stablo sa granama na čijim vrhovima se nalaze solarni paneli koji će, koristeći sunčevu energiju, proizvoditi energiju koja će se dalje koristiti za punjenje baterija mobilnih telefona, tableta, prenosivih računara i multimedijalnih uređaja solarnom energijom.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/banjaluka-dobija-solarno-drvo-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot