Teme i ideje u MSU RS (Foto)

Objavljeno: 20. 4. 2017 u 21:07h

Povodom obilježavanja 22. aprila Dana grada Banjaluke u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u petak 21. aprila u 20.00 časova biće otvorena izložba Teme i ideje modernog: Srpsko slikarstvo 1900–1941 u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada.

Stalna postavka srpske umjetnosti XX vijeka Galerije Matice srpske ukazuje na ideje modernosti u srpskoj umjetnosti prve četiri decenije XX vijeka, kao i na njihovu vezu sa istorijskim, političkim i društvenim prilikama u kojima je nastala.

Izložba u Banjaluci podrazumijeva postavku više od 60 radova: ulja na platnu, crteža, skulptura i grafika umjetnika Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Milan Konjević, Milo Milunović, Bogdan Šuput, Marko Čelebonović, Milenko Šerban, Đorđe Andrejević Kun, Ivan Tabaković, Sreten Stojanović, Jovan Bijelić, Zora Petrović, Mihailo S. Petrović, Pavle Predragović, Vasa Pomorišac, Ivan Radović, Borivoje Stevanović, Mladen Josić, Ana Marinković, Đurđe Teodorović, Milivoj Uzelac, Đorđe Jovanović, Milan Butozan, Paško Vučetić, Danica Jovanović i drugih, a podijeljena je u tri tematske cjeline – Selo, Grad, Ljudi, sa namjerom da se kroz odabrane teme predstavi razvoj likovnog jezika i poetike.

Srpsko slikarstvo je u periodu između 1900. i 1941. godine svojim stilskim traženjima i progresivnim transformacijama, dosljedno uvažavalo formalnu i jezičku genezu glavnih tokova modernizma uočljivog širom kontinenta, iako često u vremenskom raskoraku u odnosu na brzi napredak evropske moderne. Jednostavna tipologizacija prizora i motiva, takođe, može doprinijeti utisku da srpski umjetnici bitnije ne odstupaju od univerzalnih interesovanja epohe. Međutim, pažljivo raslojavanje tematskih izbora, oblikovanje specifičnih narativnih ili ideoloških razlika izdvajanjem karakterističnih cjelina, baš kao i neraskidiva veza umjetnosti i socijalnih prilika, omogućili su uočavanje, a potom i interpretaciju osobenosti srpskog modernizma prve polovine XX vijeka, upravo kroz njegovu tematsku strukturalnost i njene posebnosti.

Koncepciju postavke je osmislila dr Simona Čupić, profesor na katedri za Modernu umetnost na Odseku za istoriju umetnosti, Filozofskog fakulteta u Beogradu, kustos izložbe je Mirjana Brmbota kustoskinja Galerije Matice srpske iz Novog Sada, a koordinator izložbe u Banjaluci Lana Pilipović viša kustoskinja MSU RS.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/teme-i-ideje-u-msu-rs/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot