Banjaluka: Humanitarni koncert povodom 100 godina Rotari Fondacije

Objavljeno: 20. 4. 2017 u 11:40h

Rotari Klub Banjaluka Gloria organizuje Humanitarni koncert povodom 100 godina Rotari Fondacije 22. aprila u Velikoj Sali Narodnog pozorišta RS sa početkom u 17h.

Koncert će izvesti dvije izuzetne umjetnice, Sunčica Lončar (flauta) i Vedrana Stojić (klavir), a na reperotaru će biti najljepša djela francuskih romantičara: Louis Ganne (Luj Gan), Cécile Chaminade (Sesil Šaminad), Albert Périlhou (Alber Perilo), Gabriel Fauré (Gabriel Fore)i François Borne (Fransoa Borne). Umjetnice Sunčica i Vedrana su željele jedan tematski koncert koji bi kroz zahtijevna, ali veoma pitka i široj publici prijemčiva djela, pokazao svu raskoš flaute i klavira u simbiozi. Traverzo flauta i klavir su u kombinaciji izuzetno česti tako da je repertoar nepregledan, ali naša vodilja je bila da program koncerta mora imati, osim teme, još nekih spona među kompozicijama. Tako su se skupa našle kompozicije koje su svojevremeno komponovane i premijerno izvedene na čuvenom takmičenju u organizaciji pariškog konzervatorija od 1901-1905.godine. Većina ih je posvećena Paulu Taffanellu (Pol Tafanel), svjetski poznatom flautisti koji je djela popularizovao i unapređivao svojom interpretacijom. Za nas je ovo bio veliki izazov jer pored rada u školi, porodičnih obaveza, rada sa drugim ansamblima ne ostaje mnogo vremena za pripremu ovakvog repertoara. Ali, uspjele smo zahvaljujući našem prijateljstvu i saradnji koji traju već nekoliko godina. Još prije desetak godina smo počele sarađivati kroz sviranje u raznim kamernim ansamblima, potom kao duo, a ovo je prvi naš samostalni koncert kojim smatramo da počinjemo novo poglavlje muziciranja kao duo.

Kada smo ih pitali šta misle o modernoj muzici i savremenim kompozitorima čija djela sve češće imamo priliku čuti na pozornicama kulturnih centara i na repertorau sve većeg broja umjetnika – Sunčica i Vedrana dijele mišljenje da je, bar kod nas, savremena muzika sve prisutnija što je svakako za pohvalu jer idemo u korak sa svijetom. Ali, treba misliti i na vrijednosti i tekovine klasične muzike koje su osnova za interpretaciju svih daljih stilova. Ni jedna od nas ne preferira savremeni zvuk prije baroknog, klasičnog ili romantičnog tako da ćemo se mi još bar neko vrijeme zadržati kod dobrih starih majstora poput Bacha, Mozarta…. kao i već navedenih romantičara. A publika podjednako cijeni i voli muziku samo ako je riječ o kvalitetnoj interpretaciji i dobro osmšljenom programu. Još uvijek nemamo tu brojnost publike na koncertima klasične muzike koja bi pokazala da smo na višem kulturnom nivou, ali to je vjerujemo zbog postojanja predrasuda kako se na ovakav jedan koncert mora doći u posebnoj toaleti, sa posebnim manirima… Treba samo malo dobre volje, a za sve ostalo će se pobrinuti muzika.

Predsjednica Rotari kluba Banjaluka Glorija, gospođa Sakiba Kenjalović ističe koliko je važan ovaj Humanitarni koncert, obzirom da je velik jubilej- 100 godina Rotari Fondacije u pitanju. Rotari Fondacija je neprofitna organizacija pri Rotari Internationalu i održava se isključivo dobrotvornim prilozima Rotarijanaca i prijatelja (donatora) fondacije, a prikupljena sredstva dodjeljuju se rotari klubovima koji projektima apliciraju za sredstva na jednu od tema: zdravstvena njega, čista voda, hrana, obrazovanje, i ostale osnovne potrebe prevashodno u zemljama u razvoju. Članice Rotari kluba Banjaluka Glorija su prošle godine bile prvi klub u BiH koji je bio implementator jednog ovakvog Global Grant projekta vrijednog preko 70.000 KM. Tim novcem su u potpunosti sanirale sanitarne čvorove u o.š. Jovan Cvijić Banjaluka. Ove godine povodom jubileja rada Rotari Fondacije klubovi širom svijeta organizuju razne aktivnosti kako bi prikupili novac i donirali Fondaciji. U Banjaluci to će biti ovaj humanitarni koncert, stoga požurite po svoje karte u Narodno pozorište RS.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/banjaluka-humanitarni-koncert-povodom-100-godina-rotari-fondacije/||claudebot