Izložba radova Milana Lolića u Muzeju RS

Objavljeno: 13. 4. 2017 u 20:44h

Izložba „Život kroz objektiv“ autora muzejskog fotografa Milana Lolića, biće otvorena u srijedu 19. aprila u 19 časova, u Muzeju Republike Srpske.

Izloženim radovima, 97 dokumentarnih fotografija, autor zaokružuje svoj skoro četiri decenije dug stvaralački rad u Muzeju Republike Srpske. Fotografije su od posebnog značaja kao svjedočanstva i dokumenti etnološke, istorijske i dokumentarne važnosti, a vrijednost izložbe ogleda se i u činjenici da sve izložene fotografije imaju svoj istorijat, svoje značenje i svoju jasnu poruku.

“Muzejska fotografija je bila moj posao, ali mnoge fotografije su nastale iz potrebe da se zabilježi trenutak a ne isključivo dokumentuje određeni događaj ili muzejski predmet” – ističe Lolić. ” Svaka je fotografija dio je moje prošlosti, mojih 4 decenije u Muzeju RS. I tačno se sjećam kada sam i zašto svaku od njih napravio. To jeste bio moj posao, ali su mnoge od tih fotografija za mene vrlo lične”.

Fotografije Milana Lolića su uglavnom u crno-bijeloj tehnici, najčešće korištene za promociju muzejskih događaja u lokalnim printanim medijima, kao i za fotodokumentaciju muzejske građe, pa se danas čuvaju u arhivi Muzeja.

Svoj rad kao fotograf, Milan Lolić započeo je 1969. godine, kao šegrt u “Fotografskom salonu Hadžić” u Gospodskoj ulici. Nakon što je savladao zanat u ovom salonu, jednom od 8 tada postojećih u Banjaluci, Milan Lolić je svakodnevno radio na svom fotografskom protfoliu. U Muzeju Bosanske Krajine zaposlio se 1980. godine, gdje je radio na pripremi foto-materijala za Stalnu izložbenu postavku, na presnimavanju i uvećavanju fotografija nastalih kao rezultat terenskih istraživanja, te fotografisao tematske izložbe svih odjeljenja Muzeja.

U srijedu 19. aprila, nakon 37 godina u arhivi, neke fotografije će biti prvi put pikazane javnosti.  Izložbu će otvoriti mr.sc. Bratislav Teinović, muzejski savjetnik, istoričar.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/izlozba-radova-milana-lolica-u-muzeju-rs/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot