Nastup banjalučke filharmonije i ansambla Ministarstva odbrane Srbije: Filmska i evergrin muzika za Dan grada

Objavljeno: 11. 4. 2017 u 18:33h

Banjalučka filharmonija i Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“ će kao veliki združeni simfonijski orkestar, održati koncert 21. aprila u okviru manifestacije Dan Grada Banjaluka.

Orkestri će nastupiti od 21 čas ispred Muzeja savremene umjetnosti RS pod dirigentskom palicom Vanese Kremenović, šefa dirigneta BLF i Vojkana Borisavljevića, čuvenog dirigneta, kompozitora i aranžera. Ovaj put, prema riječima Ivana Otaševića, direktora BLF, repertoar je sastavljen od popularnih obrada filmske i zabavne muzike, u aranžmanima za simfonijski orkestar.

“Publika koja nas bude slušala, sigurno neće ostati ravnodušna. Sviraćemo muziku iz serije „Vojna akademija“, „Balkan ekspres“, ali i druge obrade popularnih pjesama iz domaćih i stranih filmova i serija, te evergrin muziku” – obećava Otašević.

Gudački orkestar BLF krajem maja i početkom juna predstaviće se publici i sa projektom „Muzička susretanja“, koji je pod pokroviteljstvom Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca.

“Nastupićemo u Vitezu, Mostaru, Sarajevu i na kraju ponovo u Banjaluci. Zadovoljan sam, jer nakon Novogodišnjeg koncerta i februarskih nastupa u Banjaluci i Gradiškoj imamo više nego aktivan prvi dio koncertne sezone. Naravno, finansije uvijek predstavljaju određene prepreke, ali mislim da ćemo uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture RS i Grada Banjaluka uspjeti da ih prebrodimo” – rekao je Otašević.

Da filharmonija vrijedno radi potvrđuje i nedavno gostovanje Kremenovićeve u Nišu. Ona je dirigovala Simfonijskim orkestrom ovog grada, a na repertoaru su bila djela Dmitrija Šostakoviča i Volfganga Amadeusa Mocarta. Solisti na koncertu bili su violončelista Filip Tomić i pijanista Stevan Spalević. Kremenovićeva je i jedna od rijetkih umjetnica iz RS koja aktivno nastupa u regionu i Evropi.

“Ovo je velika čast za mene s obzirom na to da dolazim iz sredine u kojoj je simfonijski orkestar osnovan prije samo par godina, i tradicija izvođenja koncerata umjetničke muzike nije pretjerano dugačka. Ovaj koncert će mi ostati u posebnom sjećanju i zbog odlične energije u Koncertnoj sali u Nišu, koju je osjetila i publika i mi na sceni. Bila je čast ponovo predstavljati RS i Banjaluku u Srbiji”– navela je Kremenovićeva.

Napredak moguć uz povezivanje

“Na mjestu šefa dirigenta Banjalučke filharmonije sam već sedam godina. Kao umjetnik, sazrijevala sam uporedo sa orkestrom, da bi sada potpuno ravnopravno mogla da se nosim sa profesionalcima iz bilo koje sredine. Mislim da je napredak koncertne scene u Republici Srpskoj moguć jedino uz povezivanje sa regionom i evropskim orkestrima, jer umjetnici razmjenjujući iskustva u muzici i nastupajući zajedno stalno napreduju. Ne možete ostvariti napredak zatvoreni u svom gradu i sredini” – rekla je Vanesa Kremenović.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/nastup-banjalucke-filharmonije-i-ansambla-ministarstva-odbrane-srbije-filmska-i-evergrin-muzika-za-dan-grada/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])