Koncert Kamernog orkestra Akademije umjetnosti: Zvuci savremenih djela premijerno u Banjaluci

Objavljeno: 10. 4. 2017 u 18:50h

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS, večeras u 20 časova, Kamerni orkestar Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci premijerno svira 3 djela.

Tako će i zvanično biti obilježen početak 18. „Dana Vlade S. Miloševića“, koji će trajati do 28. aprila.

“Koncert nosi naziv „Muzička prostranstva“. Izvodimo djela 20. i 21. vijeka. Večeras imamo i svjetsku premijeru kompozicije „Palast“, čiji je autor Slobodan Kajkut, Banjalučanin, koji već 15 godina živi i radi u Austriji. To je klasično avangardno djelo, sa elementima performansa i mnogim segmentima savremene muzike, veoma neobično za naše prostore. Ipak, mi, koji smo dio AUBL, osjetili smo potrebu da banjalučkoj publici predstavimo i nešto što je trenutno aktuelno u svijetu. To je bio i način da osposobimo naše studente za izvođenje takvih djela” – priča Branka Radošević Mitrović, dirigent Kamernog orkestra AUBL.

Govoreći o programu, kaže da je ovo muzika koja ima potrebu da, na neki način, slušaoca isprovocira i natjera ga da reaguje, a ne da oplemeni na način na koji smo navikli.

“Nadam se da će publika biti otvorena za nova i drugačija iskustva. U djelu „Palast“ solo pikolo i alt flautu svira Marija Pilipović, solo bubanj i bas klarinet Dejan Trkulja, solo klavir i semplere Milan Savić, solo električni bas Marko Kovačić i solo električnu gitara Dejan Đurković” – navodi Radošević Mitrović.

Drugo djelo, koje će Kamerni orkestar premijerno svirati večeras u Banjaluci je „Koncert za flautu i gudački orkestar“.

“Ovo je kompozicija Vojina Komadine, koja se žanrovski smatra neobarokom. Ova godina je u znaku obilježavanja dvije decenije od smrti ovog značajnog srpskog kompozitora i prvog generalnog sekretara Akademije nauka i umjetnosti RS. Njegov sin Zoran predložio nam je izvođenje „Koncerta za flautu i gudački orkestar“ i pristali smo. Interesantno je da je Vojin napisao ovo djelo „u znak poštovanja seni kompozitora Vlade Miloševića“. Solista je flautistkinja Marija Pilipović” – kaže Radošević Mitrović.

Za kraj, publika će moći da čuje „malo pitkiju“ kompoziciju -„Divertimento in E“, Andreja Rubcova. Ovo će ujedno biti i balkansko premijerno izvođenje.

“Rubcov je prvenstveno dirigent, a potom kompozitor. „Divertimento in E“, koji pripada neoromantizmu, imao je premijeru 2000. godine na jednom festivalu u Švajcarskoj. Solista i u ovom djelu je flautistkinja Marija Pilipović” – rekla je Radošević Mitrović.

U koncertu će učestvovati tridesetak muzičara, a asistent dirigenta je Dušan Urošević.

“Želim da pohvalim studente duvačkog i gudačkog odsijeka. Navedena djela su izuzetno teška, ali oni su se potrudili i na najvišem nivou odradili svoj posao. Sigurna sam da će dati sve od sebe da publika izađe zadovoljna” – istakla je Radošević Mitrović.

Svi koncerti u okviru „Dana Vlade S. Miloševića“ imaju humanitarni karakter.

Posjetioci će, u okviru svojih mogućnosti, moći da doniraju sredstva za liječenje teško oboljelih mališana Sofije Mićević i Milana Simetića.

Kutija za priloge biće postavljena na ulaz u institucije u kojima će biti realizovan program manifestacije. Ulaz na koncert je besplatan.

Repertoar veliki izazov

“Kao sredina još imamo otpor prema nečemu drugačijem. Trend savremene muzike traje od početka 20. vijeka. Nešto što je nama novo, nekome je odavno istorija muzike. Za mene je ovakav repertoar predstavljao veliki izazov. Studenti i ja smo na početku imali otpor, što je normalno. Zajedničkim snagama i uz pomoć kompozitora Slobodana Kajkuta, koji je za nas besplatno napisao kompoziciju, uradili smo veliki posao” – rekla je Branka Radošević Mitrović.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/koncert-kamernog-orkestra-akademije-umjetnosti-zvuci-savremenih-djela-premijerno-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])