Počinje jedanaesti Međunarodni festival dječije poezije „Dječije carstvo“

Objavljeno: 6. 4. 2017 u 19:07h

Jedanaesti Međunarodni festival dječije poezije „Dječije carstvo“ počeće u subotu, 8. aprila, u banjalučkom parku „Petar Kočić“ radionicom za aranžiranje cvijeća, pletenje vjenčića od vrbovih grančica i cvijeća. Dobitnik ovogodišnje nagrade „Princ Dječijeg carstva“ je banjalučki pjesnik Predrag Bjelošević.

U okviru festivala biće održana i radionica za ukrašavanje vaskršnjih jaja, likovna radionica na otvorenom, banjalučko i republičko takmičenje u recitovanju. Centralna manifestacija biće održana 27. aprila u Gradskom pozorištu „Jazavac“ kada će Bjeloševiću biti uručena nagrada. Dan kasnije biće proglašeni i najbolji radovi koji su pristigli na konkurs.

“I ove godine je na konkurs festivala pristiglo više hiljada radova iz svih zemalja bivše Jugoslavije i po tome je „Dječije carstvo“ najveći dječiji festival u BiH, ali i u regionu. Ove godine će u Banju Luku doći Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić, Dušan Pop Đurđev, Boško Lomović, Miroslav Kokošar, Peđa Trajković, kao i Jovo Čulić” – rekao je direktor festival Slobodan Stošić.

Prvi festival je održan 2006. godine i do sada su nagradu „Princ Dječijeg carstva“ dobili Ljubivoje Ršumović, Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić, Ranko Pavlović, Mošo Odalović, Ismet Bekrić, Dušan Pop Đurđev i Peđa Trajković.

“Objavili smo deset zbornika, 12 brojeva časopisa „Riznica“ i šest knjiga dječijim pjesnicima koji su učestvovali na festivalu. Za ovih deset godina u Banju Luku je došlo više od 700 djece iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Na konkurs je stiglo više od 50.000 radova. Održano je nekoliko radionica, između ostalih i radionica za animaciju” – kazao je Stošić.

Pjesnici koji su gosti festivala posjetili su Gradišku, Laktaše, Aleksandrovac, Korasku Dubicu, Novi Grad, Prijedor, Kotor Varoš, Čelinac, Kneževo, Mrkonjić Grad, Derventu, Prnjavor. Na festivalu se održava i takmičenje recitatora na banjalučkom i republičkom nivou.

“Dodjeljivali smo i nagrade za najbolji školski časopis, kao i nagradu za najbolji kulturno-umjetnički program banjalučkih škola, ali to je prestalo onoga trenutka kada smo izgubili generalnog spontzora. Ostvarili smo saradnju sa mnogim festivalima, a prošle godine smo dobili i Povelju Zmajevih dječijih igara” – istakao je Stošić.

Izvor: Banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/pocinje-jedanaesti-medunarodni-festival-djecije-poezije-djecije-carstvo/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot