“Leksikon Tanja Ostojić” večeras u Muzeju savremene umjetnosti RS

Objavljeno: 31. 3. 2017 u 18:53h

Banjalučka publika biće u prilici da u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) večeras u 19 časova prisustvuje prezentaciji istraživačko-umjetničkog projekta “Leksikon Tanja Ostojić”. Radi se o istraživanju u kojem je u posljednjih šest godina Tanja Ostojić, umjetnica iz Berlina, preko društvenih mreža uključila svoje imenjakinje i prezimenjakinje.

Saradnja tridesetak žena koje dijele isto ime i prezime, kako su javili iz MSU RS, posredstvom umjetnosti daće nam odgovor na mnoga društvena pitanja koja se tiču regiona u posljednjih par decenija.

Tanje Ostojić koje su uzele učešće u projektu pripadaju različitim generacijama i godištima, različitog su stepena obrazovanja, profesija, socijalnog statusa, različitih nacionalnosti, kao i različitih životnih iskustava, ali se sve mogu sporazumjeti na istom jeziku i sve one ili njihovi roditelji potiču s teritorije nekadašnje Jugoslavije.

“Putem personalizovanog sociološkog istraživanja i direktne društvene i kreativne razmjene, umjetnica Tanja Ostojić, koja je nastanjena u Berlinu, kreira mape koje dokumentuju ratne, poslijeratne i ekonomske migracije, te teme identiteta i roda, kao i pristupa edukaciji i uslova zaposlenja i privređivanja koje se tiču ovih tridesetak sestara po imenu – učesnica samog projekta i njihovih porodica”, kažu iz MSU RS.

Tokom tekuće godine autorka projekta realizovaće četiri kreativne radionice i dvije samostalne izložbe u saradnji s Goethe institutom u Beogradu i četiri muzeja savremene umjetnosti: iz Beograda, Banjaluke, Rijeke i Zagreba, te knjigu na engleskom jeziku u izdanju MSU Beograd i “Live Arts Development Agency” London.

Nakon prezentacije projekta u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u subotu i nedjelju uslijediće radionica zatvorenog tipa pod nazivom “Vezeni leksikon Tanja Ostojić”, koju vode autorke Tanja Ostojić i Vahida Ramujkić.

Dokumentarni vez je tehnika dokumentovanja koja se bazira na tradicionalnoj tehnici veza koja je sada stavljena u novi kontekst – dokumentovanje kompleksne i slojevite stvarnosti i odnosa unutar iste. Nametnuta sporost ove tehnike omogućava učesnicama radionice da provedu više vremena zajedno i da diskutuju o različitim tačkama gledišta i stavovima, koji se polako uvezuju u platno, stvarajući više složenih predstava stvarnosti i uspostavljajući koherentne veze među njima.

Sa grupom žena – sestara imenjakinja koje su okupljene oko interdisciplinarnog projekta “Leksikon Tanja Ostojić”, dakle s učesnicama radionice, će nastati svojevrsna tapiserija, koja se na različite načine osvrće na poziciju ženskog identiteta i migracija, stvarajući kompleksnu i jasniju predstavu ovih bitnih perspektiva.

Realizaciju ovog projekta tokom 2017. godine omogućio je Regionalni fond Gete instituta za Balkan.

Tanja Ostojić

Tanja Ostojić (rođena 1972. godine u Jugoslaviji) je performans i interdisciplinarna umjetnica nastanjena u Berlinu. Studirala je umjetnost u Srbiji, Francuskoj i Njemačkoj. Uključuje samu sebe kao ličnost u performanse i koristi različite medije u svojim umjetničkim istraživanjima, čime ispituje društvene konfiguracije, odnose s pozicijom moći, feminističku problematiku, ekonomiju i biopolitiku.

Vahida Ramujkić

Vahida Ramujkić (rođena 1973. godine u Jugoslaviji) je umjetnica koja je nastanjena u Beogradu i čija je umjetnička praksa vezana za društveni kontekst. 2001. godine zajedno sa Laiom Sadurni osnovala je “Rotor kolektiv” u Barseloni.

Do 2008. godine realizovale su seriju dugoročnih projekata, kao što su:  “Poble NOW”, “AirAutonomy”, “Manual GPS”, “Telechronicles”…

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/leksikon-tanja-ostojic-veceras-u-muzeju-savremene-umjetnosti-rs/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot