Đurđevdanski festival 12. maja u SD “Borik” u Banjaluci

Objavljeno: 24. 3. 2017 u 20:18h

Đurđevdanski festival dječje pjesme je međunarodna muzička manifestacija koja se održava od 1994. godine. Za 23 godine postojanja za Festival je napisano oko 400 novih dječjih pjesama. Važi za jedan od najrespektabilnijih festivala dječje pjesme u regionu.

Dugogodišnja tradicija, ozbiljna selekcija, moderna scenografija, značajna medijska pažnja, obrazovni i kulturni aspekt, međunarodna kulturna saradnja i dobra organizacija, samo su neki od elemenata koji opravdavaju takve tvrdnje. Đurđevdanski festival je uveliko prevazišao projektovani cilj Radio-televizije Republike Srpske kao organizatora i postao prepoznatljiv dječji muzički brend.

Festival promoviše aktuelni muzički izraz i savremenu muzičku produkciju za djecu. Cilj Festivala jeste afirmacija muzičkog stvaralaštva za djecu, podsticanje autora i muzičkih talenata i očuvanje dječje pjesme od komercijalizacije i šunda koji je sve prisutniji na muzičkoj sceni. Na Festivalu su do sada učestvovala djeca iz mnogih zemalja, među kojima su: Rusija, Rumunija, Italija, Јapan, Kanada, Bjelorusija, Ukrajina, Mađarska, Malta, Poljska, Bugarska, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Na javni poziv Radio-televizije Republike Srpske, ove godine stiglo je 65 radova iz 11 zemalja. Prema ocjenama vrlo respektabilne devetnaestočlane selekcionekomisije u takmičarski festivalski program 24. MeđunarodnogĐurđevdanskog festivala uvršteno je 16 najboljih kompozicija.

Na audicije, koje su održane u Trebinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Doboju,Mrkonjić Gradu i Banjaluci prijavilo se 120 kandidata. Prijavilo se i 15stranih državljana. Komisija za izbor solista odabrala je ukupno 19izvođača iz osam zemalja: Rusije, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske , RS/BiH , a po prvi put ove godine i iz Letonije.

Festival će biti održan 12. maja u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci. Emisije “Novi Đurđevdanci“ posvećene učesnicima ovogodišnjeg Festivala, biće na programu subotom od 10.55 časova.

Izvor: Rtrs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/durdevdanski-festival-12-maja-u-sd-borik-u-banjaluci/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot