Prva samostalna izložba Drage Daše Gajić

Objavljeno: 22. 2. 2017 u 18:37h

Izložba fotografija ”Street Style Banja Luka by Dasha Gajic” biće otvorrena u utorak, 28. februara u Kulturnom centru Banski dvor (Mali izložbeni salon) sa početkom u 19 časova.

Izložba ”Street Style Banja Luka by Dasha Gajic” obuhvata fotografije koje su nastale tokom višegodišnjeg rada na istoimenom projektu, koji je počeo pokretanjem prvog street style bloga u Banjaluci i Bosni i Hercegovini.

”Blog Street Style Banja Luka by Dasha Gajic dobio je brojne nagrade i priznanja: najbolja street style fotografija u 2013. godini (internacionalno takmičenje Best of Street Style), 1. mjesto na studentskom fotografskom takmičenje Univerziteta u Oslu, te je uvršten na listu najboljih street style blogova na svijetu (Street Style News), a fotografije sa bloga su objavljivane u brojnim domaćim, regionalnim i internacionalnim magazinima”, navela je autorka ove izložbe Draga – Daša Gajić i dodaje da je rezultat intenzivnog rada na blogu je knjiga ”Street Style Banja Luka by Dasha Gajic”, ujedno prva knjiga u regionu posvećena street style fotografiji.

Koncept izložbe polazi od premise da street style fotografija, specifičan fotografski žanr koji predstavlja kombinaciju modne i dokumentarne fotografije, je i žanr koji može biti esencijalan ”alat” za kulturološka i antropološka istraživanja.

Autorka putem fotografija koje su nastale na banjalučkim ulicama od 2012. do danas ukazuje da iako se od street style fotografija očekuje da u prvi plan ističu odjevne kombinacije, na drugom nivou ”čitanja” možemo uočiti da prenose poruku o jednom vremenu, gradu i kulturi.

Poseban dodatak izložbi je prva autorkina street style fotografija koja je nastala u Philadelphiji 2006. godine i koju će banjalučka publika moći prvi put vidjeti. Izložba ”Street Style Banja Luka by Dasha Gajic” je prva samostalna izložba Drage – Daše Gajić i ujedno prva izložba u Bosni i Hercegovini posvećena street style fotografiji.

Kustoskinja izložbe je  Sonja Švec Španjol, diplomirana istoričarka umjetnosti.

Realizaciju izložbe podržala je Američka ambasada u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Mojabanjaluka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/prva-samostalna-izlozba-drage-dase-gajic/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot