Izložba Marije Bjelošević u Banjaluci: Sjećanja iz djetinjstva inspiracija za „Boju upletenu u misao“

Objavljeno: 3. 2. 2017 u 19:43h

U Kulturnom centru Banski dvor, 7. februara od 19 časova, biće otvorena izložba „Boja upletena u misao“, akademske slikarke Marije Bjelošević.

Ciklus obuhvata 20 slika, rađenih akrilom, a na svakoj je tema šuma.

“Na postavci u Banskom dvoru naće se oko 15 slika. Za naziv izložbe je zaslužan profesor Siniša Vidaković, koji prati moj rad i ovu seriju slika još od perioda Akademije. Profesor Vidaković pisao je tekst za katalog i nazvao ga „Boja upletena u misao“, što mi je zvučalo odlično i za sam naziv izložbe” – objašnjava Bjelošević.

Inspiraciju za djela, dodaje ona, traži u svemu što je lijepo. Prva slika iz ciklusa šuma, sjeća se ona, nastala je iz nekih lijepih i toplih sjećanja iz djetinjstva.

“Sve slike posle te nastaju u sličnim trenucima. U procesu nastajanja kompozicije slikam neopipljiva dešavanja i osjećanja, te na taj način psihički i unutrašnji osjećaj dobija prepoznatljiv oblik krošnje gdje dominira kolorit. Što se tiče tehničkih problema, imam manjak prostora za platna velikih dimenzija i nedostatak vremena koje bih htjela da izdvojim za slikanje” – rekla je Bjelošević.

Svi zainteresovani postavku će moći da pogledaju do 25. februara. Umjetnica kaže da ima želju da izlaže i van Banjaluke, ali i van granica RS.

“Planiram i novi ciklus slika, u kojem se neću potpuno udaljiti od šuma i fovizma, ali koji će svakako biti drugačiji od ovog ciklusa i prožet novim momentima. Namjera mi je da se više angažujem oko izlaganja slika, a paralelno sa tim i oko ilustrovanja” – navela je Bjelošević.

Ova umjetnica je i jedna od ilustratora u timu za časopis za djecu „Ježurko“. Kako je tim velik, objašnjava ona, kreativnosti nikada ne manjka.

“Ilustrovanje za djecu i način mog slikanja se vizuelno i tematski bitno razlikuje. To je posebna vrsta umjetnosti, koja treba biti jasna, jednostavna, suština mora biti vidljiva na prvi pogled, jer ipak je to način na koji se djeca obrazuju i ilustracija im služi da bi im olakšali učenje i kako bi na zanimljiv način lakše pamtili. Ipak, pored svih tih razlika postoji jedna poveznica – i ilustracije i slike radim sa sličnim koloritom, boje ne nedostaje ni u kom slučaju, veselo je, i rađaju se iz unutrašnje ljepote što je suštinska poveznica” – rekla je Bjelošević.

Slikanje sa lakoćom kao san

Govoreći o izložbama koje bi voljela da posjeti, kaže da bi spisak imena bio mnogo dug, ali da bi uvijek mogla da posmatra Kandinskog i djela  Huana Miroa.

“Snova mi nikada ne manjka. Dobro je da je tako. Moj san, vezan za umjetnost je da i u godinama, koje su ispred mene, slikam sa lakoćom i da se strast prema umjetnosti ne smanjuje” – rekla je Marija Bjelošević.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/izlozba-marije-bjelosevic-u-banjaluci-sjecanja-iz-djetinjstva-inspiracija-za-boju-upletenu-u-misao/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])