Čarobna frula i Balerine stižu u Banjaluku

Objavljeno: 19. 1. 2017 u 14:19h

Baletske predstave Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada gostovaće od februara na sceni Narodnog pozorišta RS u Banjaluci.

Rekao je ovo juče direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković prilikom potpisivanja ugovora o saradnji između ova dva teatra.

“Imamo dvije varijante, ali moramo najprije da “premjerimo” scenu, jer naša ima limit od 33 muzičara, a oni imaju 100 muzičara. U međuvremenu ćemo imati razmjenu dramskih predstava između Novog Sada i Banjaluke, zatim dogovaramo jednu od koprodukcija” – kaže Novaković.

Dodao je da je cilj saradnje da se pojeftini rad u pozorištu, te da se vodi računa o kulturi koja proizlazi iz nacionalnih pozorišta.

“Očekujemo od ovog ugovora da ne bude samo potpisivanje i slikanje, već otškrinuta vrata za najozbiljniju saradnju dva nacionalna teatra” – naglasio je Novaković.

Kako je rekao upravnik SNP-a Zoran Đerić, naslovi koji su u konkurenciji za gostovanje u Banjaluci su “Čarobna frula” i moderna baletska predstava “Balerine”.

“Prisutna je ideja da se uradi sve da se kultura očuva gde god postoje institucije srpske kulture. Zato imamo podršku Ministarstva informisanja i kulture Srbije i pokrajinskog Sekretarijata za kulturu” – dodao je Đerić.

Predsjednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta RS Luka Kecman je naglasio da ova saradnja predstavlja uvod u potpisivanje sporazuma između nacionalnog teatra i Narodnog pozorišta iz Beograda.

“Na taj način će tri pozorišne kuće, Beograd, Novi Sad i Banjaluka, imati sporazum o saradnji u umetničkom smislu, razmenu repertoara i umetnika. Konkretno, to znači da se prelazi sa reči na dela, a ovaj sporazum znači nastavak specijalnih i paralelnih veza RS i Srbije” – kazao je Kecman.

Najavio je da će publika u RS biti u prilici da gleda baletske i operske predstave, oblast muzičko-scenskog dešavanja koja nedostaje Narodnom pozorištu RS.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković je rekla da je ugovor o poslovnoj i umjetničkoj saradnji ove dvije pozorišne kuće veliki korak u unapređenju pozorišne umjetnosti u RS.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/carobna-frula-i-balerine-stizu-u-banjaluku/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot