Djela Mladena Miljanovića premijerno u Banjaluci: Izložbu otvara performansom

Objavljeno: 16. 1. 2017 u 21:39h

Nova izlagačka sezona u Muzeju savremene umjetnosti RS, u Banjaluci, biće otvorena 23. februara izložbom „Spavaća soba mojih roditelja“, vizuelnog umjetnika Mladena Miljanovića.

Izložba obuhvata oko 12 radova nastalih u posljednje dvije godine. Samo jedan od njih predstavljen je javnosti prošlog mjeseca u Veneciji.

“Radovi su podijeljeni u dvije cjeline koje će povezivati performans kao centralni rad. Većinu mojih ranijih izložbi prvo je mogla da vidi publika u galerijama i muzejima u inostranstvu. Ovaj put „Spavaću sobu mojih roditelja“ premijerno će vidjeti Banjalučani i to me posebno raduje”– ističe Miljanović.

 Naziv postavke, objašnjava on, neminovno upućuje na čitanje izložbe u kontekstu privatnog, intimnog i porodičnog.

“Sa druge strane „analiza“ spavaće sobe roditelja je kontrapunkt analizi „spavaće sobe“ društva u kojem živimo i svih konflikata koji se odvijaju iza zatvorenih vrata te sobe. Glavna relacija izložbe je sukob ili intersekcija privatnog i ideološkog, te moguće invertne analize ideološkog u privatnom i intimnog u ideologiji. To bi značilo da radovi i projekti na ovoj izložbi koji se bave istinom ne pokušavaju da utvrde neku generalnu istinu već da identifikuju i analiziraju mjesta različitih istina” – kaže Miljanović.

On napominje da će u okviru ove postavke biti prikazano i djelo na kojem radi već više od godinu dana i koje možda predstavlja jedno od njegovih do sada najbitnijih radova.

“To je monumentalno djelo naziva „Udar 1“ koje sintetiše tri najbitnija iskustva i polja djelovanja u mojoj umjetnosti, a to je vojno školovanje, rad na nadgrobnim spomenicima, te socijalni angažman u radu. Sa druge strane tu je i rad u kojem se konflikt ili odsustvo komunikacije pokušava transformisati u formu. Konkretno iz ove serije tu je nekoliko radova od kojih bih izdvojio „Crnu rupu“, u kojoj sam radio na mapiranju – crtanju svih rupa na relaciji između dva najkonfliktnija grada u regionu. Na kraju tog cijelog procesa iz prikupljenih crteža izveo sam instalaciju i pomogao u saniranju identifikovanih rupa” – objašnjava Miljanović.

Na pitanje kakvu reakciju očekuje od posjetilaca na otvaranju izložbe, umjetnik je odgovorio: „Nikakvu“.

“Navikli smo na „svečanosti“ otvaranja izložbi kao slavlja i veselja, bez obzira šta na njima vidimo ili čime se one bave. Za mene je svako otvaranje izložbe trenutak kada umjetnik razgolićuje svoje mišljenje drugima. Taj trenutak je dragocjen i mislim da ga kao takvog treba i doživljavati. Na ovoj izložbi ću pokušati da iskoristim trenutak otvaranja kao trenutak susreta publike i umjetnikovog stava. Taj stav će se ogledati u performansu „Počasna straža“, koji će biti izveden tokom večeri. To je i taj jedini rad koji je nedavno izveden na jednoj velikoj internacionalnoj izložbi performansa” – rekao je Miljanović.

Planovi za ovu godinu

Nakon izložbe u MSU RS u Banjaluci, dio postavke biće predstavljen u „ACB“ galeriji u Budimpešti, a u drugoj polovini godine u MSUV u Novom Sadu. Početkom prošle godine Miljanović je imao nekoliko izložbi, u „Eksnergase Kunsthale“ u Beču, MSU RS u Banjaluci, MSUV u Novom Sadu, „Good Children“ galeriji u Nju Orleansu, Beogradu i još nekim gradovima.

“Najdraži mi je bio kraj prošle godine gdje sam samo u decembru imao izložbe u Istanbulu, Beču, Marseju i Veneciji” – naveo je Miljanović.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/djela-mladena-miljanovica-premijerno-u-banjaluci-izlozbu-otvara-performansom/||claudebot