Izložba u Muzeju RS “Arhiv i turski arhiv u Banjaluci”

Objavljeno: 19. 12. 2016 u 21:46h

“Arhiv i Turski Arhiv u Banjaluci: Istorijat zbirke dokumenata iz turskog perioda u Muzeju Republike Srpske” – naziv je izložbe koja će u Muzeju Republike Srpske biti otvorena u petak, 23. decembra u 13 časova. Riječ je o izuzetnoj zbirci Odsijeka za istoriju u Muzeju RS u kojem se decenijama čuva oko 600 dokumenata, koji će ovom prilikom biti prvi put izloženi javnosti.

Autor izložbe , mr.sc. Bratislav Teinović je kao izuzetan istraživač Osmanskog perioda, do sada objavio u vodećim stručnim časopisima impresivan broj stručnih tekstova o ovom periodu. U Muzeju Republike Srpske realizovao je autorske izložbe, knjige i monografije koje su izazvale veliko interesovanje kulturne javnosti: Grad od željeza i sedefa, oružje i vojna oprema osmanskih Turaka u Banjaluci (1527-1878), Trapistička opatija Marija Zvijezda u Banjaluci (1869-2009 ), Hladno oružje iz Osmansko-turskog perioda u Muzeju Republike Srpskete Srpski ustanak u Bosni 1875-1878, koji je objavio 2006. godine a čiji je recenzent bio ugledni akademik Milorad Ekmečić.

Izložbu prati autorski katalog , u čijem sažetku autor piše:

“U sastavu nekadašnjeg Muzeja Vrbaske banovine egzistirao je “Arhiv” u kome se sakupljala, stručno klasifikovala i proučavala sva pisana istorijska građa, ne samo iz Banjaluke nego i sa šireg prostora tadašanje Bosanske Krajine. “Arhiv” je od 1931. do početka Drugog svjetskog rata prikupio oko 150 turskih dokumenata različite provenijencije: berata, bujuruldija i sidžila. Jedan manji dio tzv. “turskog arhiva” pronađenog 1934. u Banjaluci na tavanima Sreskog načelstva i Kotarskog suda prispio je u “Arhiv”, dok je dosta veći dio od 5078 dokumenata otpremljen u “Turski Arhiv” sarajevskog Zemaljskog muzeja. Pokušaji da se ova arhivska građa vrati ostali su bez uspjeha. U međuvremenu, dok se iščekivalo (ne)povoljnije rješenje statusa banjalučkog “turskog arhiva”, Muzeju u Banjaluci je 30. septembra 1942. godine ustupljen ostatak otkrivenog “turskog Arhiva”sa tavana Kotarskog suda. “Arhiva” u banjalučkom Muzeju bio je tada obogaćen za preko 450 novih dokumenata različite vrste. Danas se u zbirci turskih dokumenata, Odsijeka za istoriju u Muzeju Republike Srpske nalazi oko 600 dokumenata, a ovo je njihova prva izložba“.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/izlozba-u-muzeju-rs-arhiv-i-turski-arhiv-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])