Izložba “Rat sjećanja” od utorka u Banjaluci

Objavljeno: 18. 11. 2016 u 11:27h

Nakon Sarajeva i Mostara, izložba ”Rat sjećanje” će biti predstavljena i banjalučkoj publici i to 22. novembra u Muzičkom paviljonu i bifeu Staklenac.

Vjerujući da u našem sjećanju sigurno postoji mjesto za pomirenje te da proces trajnog mira ovisi o adekvatnom odnosu prema kulturi sjećanja, Centar za nenasilnu akciju (Sarajevo – Beograd) od oktobra do decembra u Bosni i Hercegovini realizuje četiri izložbene postavke fotografija pod nazivom ”Rat sjećanja”.

Izložba koju prati i publikacija dio je projekta „Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)“.a nastala je s ciljem istraživanja, dokumentovanja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini sa sve tri zaraćene strane, u duhu ukupne misije Centra za nenasilnu akciju koja podrazumijeva promociju kulture nenasilja.

“Projekat je nastao iz osjećaja obaveze da se reaguje i ukaže na probleme i opasnosti koji proizlaze iz aktuelne kulture sjećanja uz namjeru da se predlože načini kreiranja klime za konstruktivan javni dijalog”, navodi se u saopštenju Centra za nenasilnu akciju.

Trogodišnji proces rada na dokumentovanju spomenika nastalih posljednjih 25 godina dio je trajnog doprinosa na putu ka podizanju svijesti o trenutno prisutnim modelima kolektivnog sjećanja.

Svaki spomenik prati njegova identifikacijska kartica, u kojoj je označeno kome je, kad i gdje podignut, odnosno nije podignut, što je slučaj s neobilježenim mjestima stradanja.

U saopštenju stoji da je proces prikupljanja službenih podataka bio zahtjevan jer je komunikacija s relevantnim institucijama i lokalnim vlastima pokazala da je nadležnost nad ovim procesom najčešće nejasna te da o podignutim spomenicima ne postoje sistematično prikupljeni podaci.

Na izložbi koja je rezultat trogodišnjeg istraživanja, prvog ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, biće predstavljeno 50 fotografija velikog formata.

Autori fotografija su Nenad Vukosavljević i Nedžad Horozović, fotografi, mirovni aktivisti i članovi istraživačkog tima CNA. Misija CNA je rad na izgradnji trajnog mira u regionu bivše Jugoslavije kroz promociju kulture nenasilja, dijaloga i izgradnje povjerenja među pojedincima/kama i grupama, te rad na konstruktivnom suočavanju s prošlošću kao jednom od ključnih faktora izgradnje mira.

Građani će izložbu moći pogledati do 4. decemba. Sažetak monografije ”Rat sjećanja” možete pronaći na OVOM linku.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/izlozba-rat-sjecanja-od-utorka-u-banjaluci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])