Banjalučko studentsko pozorište obilježava “Kestenburg reminder 2016”

Objavljeno: 16. 11. 2016 u 16:27h

„Banjalučko studentsko pozorište“ od četvrtka 17. novembra do subote 17. decembra 2016. godine obilježiće podsjetnik na festival studentskih pozorišta koji je održan prošle godine u Banjaluci. Ovogodišnji „podsjetnik“ nosiće naziv „KESTENBURG REMINDER 2016“ i biće realizovan kroz nekoliko cjelina.

Prva se odnosi na projekciju snimaka predstava koji su održani na festivalu i to za publiku koja nije imala priliku da ih vidi.

Druga cjelina okupiće kapitene timova prošlogodišnjih učesnika koji će da budu dio pozorišne radionice, dok je treća cjelina saopštavanje rezultata selekcije za 2017. godinu, kada se u Banjaluci od 27. jula do 07. avgusta očekuje oko 700 gostiju iz raznih krajeva svijeta.

Selekcija će naredne godine da bude u pet novoa, a konkurencija je zaista velika, jer se do sada prijavilo blizu dvije stotine predstava sa četiri kontinenta. Publici sigurno najzanimiljivija će da budu podsjećanja na druženja sa glumcima Irfanom Mensurom i Branislavom Lečićem, koji su bili zaštitna lica prošlogodišnjeg „KESTENBURGA 2015“.

Posebno veče obilježiće podsjednik na volontere koji su iznijeli najveći teret prošlogodišnjeg festivala. Manifestacija „KESTENBURG REMINDER 2016“ podržana je kroz konkurse od strane Vlade Republike Srpske, kao i Savjeta ministara BiH.

Za početak podsjetnika festivala – „KESTENBURG REMINDER 2016“, nije slučajno odabran datum 17. novembar, jer je on međunorodni Dan studenta, koji se u svijetu obelježava kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo, kao i sjećanje na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije.

Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerzitet pretvoreni u kasarne. Međunarodno vijeće studenata kasnije je u Londonu proglasilo 17. novembar za „Međunarodni dan studenata“. U tom smislu u „PODRUM SCENI“ BSP-a biće upaljena „vječna svijeća“ za sve studente postradale u Drugom svjetskom ratu.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/banjalucko-studentsko-pozoriste-obiljezava-kestenburg-reminder-2016/||claudebot