Izložba Avangarda: Od dade do nadrealizma pred Banjalučanima

Objavljeno: 8. 11. 2016 u 12:11h

Izložba “Avangarda: Od dade do nadrealizma” biće otvorena 10. novembra u 12 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci.

Na izložbi, čiji su autori Aleksandra Mirčić iz Muzeja savremene umetnosti iz Beograda i Biljana Andonovska sa Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, biće predstavljeni nadrealistički i dadaistički časopisi, kao jedan od povlašćenih oblika djelovanja ovih avangardnih pokreta. Riječ je o više od četrdeset periodičnih naslova objavljivanih od 1916. do 1992. godine.

“Postavka prati paralelno srpske/jugoslovenske i francuske publikacije i ukazuje na pluralitet nadrealističkih tendencija u obje sredine, da bi se bolje razumjela i specifična razlika koju uvodi djelovanje zvanične “trinaestorice” beogradskih nadrealista”, najavljeno je iz nacionalne biblioteke.

Većina izložbenog materijala istražena je i predstavljena na temelju građe iz zaostavštine i Legata Marka Ristića (Arhiv i Biblioteka SANU).

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/izlozba-avangarda-od-dade-do-nadrealizma-pred-banjalucanima/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot