“Karneval životinja” za mališane u Banjaluci i Prijedoru

Objavljeno: 2. 11. 2016 u 17:41h

Didaktički koncert „Karneval životinja“ biće održan u Pozorištu Prijedor 11. novembra, a u Dječjem pozorištu RS u Banjaluci dva dana kasnije.

Ovu muzičku predstavu za djecu izvešće Kamerni orkestar „Castra“ – solisti na klaviru Dejan Janković i Dinko Blagojević, klarinetista Dejan Trkulja, flautistkinja Marija Pilipović, koncert – majstor Milana Smiljanić, kontrabasista Marko Kovačić, te drugi profesori muzičkih škola i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Na sceni će, objašnjava dirigent Branka Radošević Mitrović, biti više od 20 muzičara.

“Djeca imaju mnogo više mogućnosti nego što roditelji često misle. U orkestru su iskusni muzičari, pedagozi, koji mogu da privuku mališane i objasne im kako muziciranje izgleda u praksi. S druge strane, ovo je jedinstvena prilika za druženje instrumentalista AUBL sa djecom. Među njima je mnogo budućih pedagoga, a ima i onih koji će možda uspjeti da nađu način da se „Karneval životinja“ svira i u školama u kojima oni predaju”, kaže Radošević Mitrovićeva.

Ovo djelo napisao je francuski orguljaš, dirigent, pedagog i kompozitor Kamij Sen Sans.

“Kompozicija se sastoji od stavova poput „Kraljevskog marša lavova“, „Golubarnika“ i slično. Svaki od instrumenata, koje će djeca moći da vide na sceni, dočaraće zvukove raznih životinja. Tako će, na primjer, kontrabas imitirati zvuk slona, violončelo labuda, flauta golubove i slično. Između svakog stava dvoje glumaca će objašnjavati sve ono što muzičari sviraju. Ovaj muzički doživljaj upotpunićemo i fotografijama. Po završetku koncerta planirano je da muzičari na najinteresantniji način djeci predstave svoje instrumente i odgovore na sva njihova pitanja, te da sa svi zajedno družimo na sceni”, rekla je Radošević Mitrovićeva.

Cilj je, dodaje ona, da predstava živi i da je čuju sve buduće generacije širom BiH.

„Karneval životinja“ realizovaćemo zahvaljujući podršci Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca, koju smo dobili kroz konkurs za kulturne namijene. Postojanje ovakvog fonda za muzičku kulturu, na prostoru BiH, od neizmjernog je značaja. Podržalo nas je i Muzikološko društvo RS”, navela je Radošević Mitrovićeva.

Organizator koncerta je Centar modernih znanja iz Banjaluke.

Širimo ljubav prema muzici

“Žao mi je što didaktički koncert ne živi i kod drugih ansambala. Svuda u okruženju, ali i cijelom svijetu, orkestri poput filharmonija ovakve koncerte, za buduću publiku, organizuju bar jednom sedmično. Iako smo mi u Banjaluci pruzeli tu odgovornost, nadam se da će i druge kolege, bez obzira da li imaju orkestre, horove, kamerne ansamble i slično, nastaviti našu, zajedničku misiju: širenje ljubavi prema muzici”, rekla je Branka Radošević Mitrović.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/karneval-zivotinja-za-malisane-u-banjaluci-i-prijedoru/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot