Banjalučko studentsko otvara pozorišni festival u Bugojnu

Objavljeno: 2. 11. 2016 u 21:02h

„Banjalučko studentsko pozorište“ sa predstavom „Life“  u četvrtak, 03. novembra 2016. godine otvara festival „TIFBU 2016“ koji se održava u Bugojnu. Pozorišni  regionalni marton ove godine će da traje tri mjeseca i pored Banjaluke i Bugojnog okupiće predstave iz: Visa, Mostara, Novog Sada, Sarajeva, Šida, Beograda i Osijeka. Festival organizuje teatar „FEDRA“ u saradnji sa KSC Bugojno.

„LIFE“  je kultna predstava BSP-a koja je već šest godina na redovnom  repertoaru, rađena je po tekstu Tine Kosi i režiji Aleksandra Pejakovića. Bugojanskoj publici ulogama će da se predstave: Radenka Ševa, Goran Jokić, Ena Radovanović, Rajko Marčeta i Jelena Stojaković.

O glavnoj nagradi odlučuje publika prosječnom ocjenom, a GRAN PRIX je „TIFBU REFLEKTOR“.

Predstava „LIFE“ se igra od 20 časova na maloj sceni Kulturno-sportskog centra Bugojno.

O predstavi:

Originalan naziv komada je “TO TI JE LAJF”, dok banjalučka verzija predstave glasi “LIFE”.  Predstava je namjenjena prvenstveno za učenike srednjih škola i njihove roditelje. Teme koje obrađuje vezane su za alkoholizam, trudnoću, poremećaje ishrane itd. Pored toga, likovi u ovoj tinejdžerskoj drami djeluju „jezivo“ i gledaoci na ovaj način mogu posmatrati probleme kroz dve potpuno različite perspektive, koje zajedno prave cjelinu. Tekst kombinuje probleme adolescencije i  roditeljstva. U ovoj drami niko nije optužen za ono što čini, tako da je sveopšti krivac zapravo društvo. Ovo je drama o tragediji skromnih porodica, čiji se slom naglo dešava kao  posljedica zablude i nasilja i z djetinjstva. Predstava je zapravo retrospektiva događaja koji su se desili u „nekom predhodnom lajfu”. Adapatacijom komada radnja je premještena u Banjaluku.

Tina Kosi je rođena, 1974. godine u Kopru. Kasnije se preselila u Mariboru, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Namjeravala je da studira medicinu, ali je zavoljela dramaturgiju, gdje je diplomirala 22. juna 1998.  Odmah nakon diplomiranja upisuje postdiplomske studije na  odsjeku za komparativnu književnost. Već tokom studija dramaturgije je počela da radi kao asistent u pozorištu. Širom Slovenije je radila kao dramaturg, a ponekad i kao asistent režije, autor i prevodilac tekstova. 01. septembra 2002. postala je dramaturg “Narodnog pozorišta Celje”. U februaru 2003. je izabrana za vd umjetničkog direktora. Tina Kosi objavljuje članke u časopisima iz oblasti dramaturgije, teorija drame i pozorišta.

Autorski tim:

Autor: Tina Kosi

Prevod: Milan Đorđević

Scenograf i reditelj: Aleksandar Pejaković

Producent: Milan Leper

Izbor muzike: Goran Jokić

Majstor svjetla: Davor Pastuović

Ton majstor: Milan Leper

Lica

TARA – Ena Radovanović

ANA – Jelena Stojaković

OTAC – Goran Jokić

MAJKA – Radenka Ševa

VLADO – Rajko Marčeta

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/banjalucko-studentsko-otvara-pozorisni-festival-u-bugojnu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])