NPRS: Umjesto predstave “Lisistrata” na sceni monodrama “Nadežda Petrović”

Objavljeno: 27. 10. 2016 u 16:09h

Predstava „Lisistrata“ Teatra Komedija iz Skoplja, koja je trebalo da gostuje u NPRS u subotu 5. novembra, otkazana je. Umjesto pomenute predstave, biće izvedena monodrama „Nadežda Petrović“ u izvođenju Biljane Đurović.

Predstava će biti izvedena na Velikoj sceni NPRS u 20.00 časova.

Monodrama “Nadežda Petrović” govori o velikoj srpskoj slikarki, humanistkinji i dobrovoljnoj ratnoj bolničarki, u izvođenju Biljane Đurović. Kroz radnju koja prati posljednji dan života slikarke i dobrovoljne bolničarke, 3. aprila 1915. godine u sobi bolnice u Valjevu, u vrijeme kada Srbijom haraju ratni vihor i epidemija pjegavog tifusa, monodrama se bavi preispitivanjem moći i nemoći umjetnika i umjetnosti u ratu.

Nadežda razgraničava ta dva pojma, umjetnik i čovjek i na kraju se odlučuje za čovjeka. Posljednja scena predstave, kada ona ostavlja svoju posljednju sliku „Valjevska bolnica“ i odlazi za čovjekom predstavlja prekretnicu u Nadeždi kao umjetniku. Umjetnost tada gubi bitku pred čovjekom, iza nje ostaje njeno djelo, ali ispred nje je čovjek.

Monodrama je sačinjena od autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz romana „Boje i barut“ Olgice Cice, ali i iz izbora poezije brata velike slikarke, Rastka Petrovića i poezije akademika, Ljubomira Simovića, kroz čije je stihove iz pjesme „Vaške“ prikazana jedna od najpotresnijih scena u predstavi, koja na slikovit način opisuje ne samo ono kroz šta je prošla Nadežda Petrović, nego i srpska vojska i cijela Srbija 1915. godine.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/nprs-umjesto-predstave-lisistrata-na-sceni-monodrama-nadezda-petrovic/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot