Manojlovićeva “Gustina” premijerno u Banjaluci

Objavljeno: 26. 10. 2016 u 16:59h

Izložba „Gustina“ banjalučkog umjetnika Miodraga Manojlovića biće otvorena u četvrtak u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Manojlović kaže da se radi o multimedijalnoj postavci koja, između ostalog, obuhvata crteže, animacije, instalacije i objekte u prostoru.

Crteži i animacije koji će, nakon brojnih evropskih gradova, premijerno biti izloženi u Banjaluci, nastali su u posljednjih pet godina.

Njihovom se razradom i studioznim pristupom umjetnik bavi duže vrijeme, bilježeći trenutke koji izmiču.

“Medij crteža je veoma ličan, zbog posebne neposrednosti sa djelom, pri čemu umjetniku ostavlja prostor za eksperiment, dekonstrukciju i rekonstrukciju, kojem se često i ne zna ishod, što daje posebnu draž i slobodu kreativnosti”, kažu u Muzeju savremene umjetnosti RS.

Stvaralački proces Miodraga Manojlovića počinje prikupljanjem zapažanja, misli, slika i zvukova, prepuštajući se procesu komunikacije i povezanosti predmeta i pojava prošlih i budućih vremena.

Pojam svjesnosti trenutka sveprisutan je u njegovom istraživanju kategorija postojanja i trajanja, a sama gustina odnosi se na vrijeme, prostor i transformacije pokreta unutar njih.

Izložbu će otvoriti Leon Krempel, istoričar umjetnosti i direktor galerije “Kunsthalle” u Darmštatu, u kojoj je ove godine Manojlović izlagao na grupnoj izložbi „Malerei als Film“.

Kustos banjalučke izložbe je Lana Pilipović, a postavka u MSU RS biće otvorena do 9. decembra.

Biografija

Miodrag Manojlović je 2004. godine diplomirao na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, smjer slikarstvo. Magistrirao je Scenski dizajn na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umjetnosti u Beogradu 2007. godine. Jedan od osnivača Asocijacije umjetnika “Protok”. Zaposlen je kao docent na Fakultetu za informacione tehnologije i dizajn Univerziteta za poslovne studije u Banjaluci.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/manojloviceva-gustina-premijerno-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])